Naslovna Istaknuto Započeo INTERBIFEP

Započeo INTERBIFEP

65

U Tuzli je  je počeo 18. Internacionalni bijenalni festival portreta INTERBIFEP na kojem je predstavljeno 187 portreta brojnih umjetnika izrađenih u tehnikama crteža, grafike, fotografije i video-art umjetnosti. Na ovogodišnje festivalu učestvuje 108 umjetnika iz 23 zemlje.

Diplomu za crtež dobio je Denis Haračić iz BiH, za grafiku Salem Pazić, također iz BiH, za video art portret Ivan Borisov iz Bugarske te za fotografiju Marina Ćorić iz Hrvatske. Diploma „Ismet Mujezinović“ dodjeljena je  Satku Hadžihasanoviću iz Kanade, a diploma „ James H. Pinto“ Michaelisu Karaiskosu iz Grčke.

“Ima dosta inovativnih stvari, a ovi dobitnici nagradu su baš ispoštovali. Prikazano je ono što je grafika, što je crtež u tom finom i klasičnom smislu i to je ono što drži INTERBIFEP kao i onih godina kada je tek osnovan”, rekao je Admir Mujkić, član žirija.

Zanimljivo je da je ove godine najviše prijava došlo iz Grčke, a potom iz zemalja regije.

“Drago nam je što će neki od ovih radova obogatiti i naš fond u Međunarodnoj galeriji portreta i JU Centar za kulturu. Javna ustanova otkupljuje dva umjetnička djela koji dobijaju nagradu za najbolji crtež i najbolju grafiku. Ostali dobitnici dobijaju diplome pa će tako imati lijepu referencu i uspomenu iz Tuzle”, rekla je Amra Ćebić, kustosica Centra za kulturu Tuzla.

Inače, INTERBIFEP je osnovan 1980.godine, a na njemu je do sada  sudjelovalo je više 2.000 umjetnika, podjeljeno više od 150 nagrada, a Galeriji ostalo više od 650 radova. Festival se održava svake dvije godine, a pauza je bila tijekom rata ali i pandemije.

“To pokazuje snagu kontinuiteta, a taj kontinuitet se oslanja na likovnu tradiciju Tuzle. I Ismeta Mujezinovića, Kristijana Krekovića, Đorđa Mihajlovića, Adelu Behr, Franju Ledera, Haima Pintu. Ismet Mujezinović je najzaslužniji, a u čemu su mu pomagali, Mevludin Ekmečić i Dragiša Trifković, da se osnuje ovu galeriju. To je bila najveća galerija portreta u Jugoslaviji”, pojasnio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Festival ostaje otvoren do 17. studenog, a publika će tijekom posjeta, birati najbolji rad koji će biti poznat na Božić 25. prosinca.

Nataša Tadić