Naslovna Društvo Ugostitelji nezadovoljni odlukama Vlade Tuzlanskog kantona traže uvođenje 3G pravila kao u...

Ugostitelji nezadovoljni odlukama Vlade Tuzlanskog kantona traže uvođenje 3G pravila kao u EU

140

Odlukom Vlade Tuzlanskog kantona protekli tjedan su pooštrene epidemiološke mjere, koje između ostalih predviđaju zabranu rada ugostiteljskih objekata iza 21 sat i zabranu izvođenja glazbe uživo.

Sa odlukom o zabrani rada iza 21 sat nisu zadovoljni u Grupaciji ugostitelja Tuzlanskog kantona, te su ministru turizma, trgovine i saobraćaja Hamzi Bešiću iznijeli svoje zahtjeve u kojima navode, kako žele biti ravnopravni partneri Vladi TK.

“Spremni smo sve kapacitet staviti u službu suzbijanja širenja pandemije organizirati punktove za vakcinisanje u našim objektima i to o našem trošku, a sve što treba da nam kažu koji su minimalni standradni, nakon toga izvršiti promociju toga na našim društvenim mrežama”, izjavio je Aleksandar Jović, član Grupacije ugostitelja TK.

Predložili su i uvođenje 3G pravila koje podrazumjeva potvrdu o cijepljenju, prebolovanom COVID-u ili negativan PCR.

Na sastanku u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK im je rečeno kako donesene mjere moraju važiti 14 dana na koliko su i usvojene, a iz Grupacije ugostitelja TK odlučni su u tome da mjere neće poštivati sve dok se one ne promjene. Od Vlade TK traže omogućen rad do 23 sata.

“Mi smo jasno rekli da ćemo ukinuti muziku uživo ali s druge strane smatramo da mjera nije donesena u skladu sa Zakonom i da smanjenje radnog vremena od dva sata neće donijeti benefite po zdravlje građana ali će itekako donijeti štetu za privrednike i ugostitelje”, izjavila je Jasmina Numanović Stjepanović, članica Grupacije ugostitelja TK.

Iz Grupacije ugostitelja TK navode da ih je Vlada Tuzlanskog kantona prisilila na zatvaranje objekata i otpuštanje radnika jer nisu u mogućnosti isplatiti ni sve obveze koje su nametnute prema zakonima u BiH.

“Mi imamo negativna iskustva s Vladom TK. Nije nam u interesu da izlazimo na proteste, želimo da radimo”, izjavio je Jović.