Naslovna HKD Napredak Večeras u Usori započinju tradicionalni Dani hrvatske kulture

Večeras u Usori započinju tradicionalni Dani hrvatske kulture

24

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Usora, Općina Usora i Mjesna zajednica Sivša organizatori  su  XXVIII. Dana hrvatske kulture koji započinju večeras i traju sve do 14. lipnja.

Dani hrvatske kulture nisu održani samo jedne godine u vrijeme rata u BiH te prošle godine zbog pandemije koronavirusa. Ove godine ova najdugovječnija  manifestacija kulture na području Usore donosi bogat program koji promovira tradicijsku baštinu.

Jedan dio događanja bit će održan i u Tešnju, gradu u kojem je i utemeljena ova manifestacija.

„Osim izložbe slika naših vrijednih umjetnika iz Udruge likovnih umjetnika Napredak sarajevo te koncerta Napretkovog ženskog pjevačkog zbora, održat ćemo i jednu tribinu na kojoj ćemo predstaviti povijest, običaje i kulturu Hrvata usorske doline s posebnim osvrtom na ovaj naš kraj“, kaže nam Franjo Bratić, član Središnje uprave HKD Napredak.

Zanimljivo je da se u Usori veoma poštuju Dani hrvatske kulture te tako svi mještani koji žive u inozemstvu planiraju svoje godišnje odmore kako bi bili dio ove kulturne smotre.

Već sutra, u petak započinje rad Umjetničke kolonije „Usora 2021.“, koja će okupiti umjetnike iz različitih dijelova Hrvatske i BiH, a u subotu će umjetnici izložiti svoje umjetničke radove u župnom dvoru. Također, sutra navečer u 19, 00 sati u Jelahu će biti urpriličen koncert „Panonski evergreen“.

U subotu će jedan dio programa biti posvećen i najmlađima, a osim izložbe s umjetničke kolonije, svi posjetitelji će uživati i u poetsko glazbenom performansu.

U nedjelju će, u okviru Dana hrvatske kulture, biti predstavljena knjiga „Bilten- List Hrvatskog vijeća obrane Usora 1992.-1994.“, a na sam dan završnice manifestacije bit će organizirana izložba slika mladih umjetnika koji su sudjelovali na likovnoj koloniji „Mala galerija“.

M. N.