Naslovna HKD Napredak U Tuzli predstavljanje knjige “Bosanski križ” bosanskohercegovačkog pisca Ivana Lovrenovića

U Tuzli predstavljanje knjige “Bosanski križ” bosanskohercegovačkog pisca Ivana Lovrenovića

125

HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli će u petak 23. rujna predstaviti knjigu Bosanski križ autora Ivana Lovrenovića, jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca i publicista.

Predstavljanje knjige pratit će i izložba fotografija Josipa Lovrenovića.

Ivann Lovrenović navodi: “Stara Bosna ostavila nam je jedan zadivljujući kulturni znak, unikatan u razmjerima balkanskim i evropskim, a do danas od domaće znanosti i kulturne javnosti gotovo neprimijećen. Riječ je o uspravnim nadgrobnim pločama oblikovanim kao antropomorfni križevi.

Njima su se kršćanski grobovi počeli obilježavati od kraja XV. i početkom XVI. stoljeća, nakon što je učvršćenjem osmanske teokratske države i islamske civilizacije u Bosni i Hercegovini nastalo društvo s tri oštro razdvojene religije/konfesije.

Prethodna srednjovjekovna kultura obilježavanja grobova stećcima, zajednička svim stanovnicima Bosne i Huma, tada zamire, a obilježavanje grobova se diferencira konfesionalno. Ovaj novi oblik kršćanske nadgrobne skulpture koji tada nastaje vremenom se duboko uvriježio kod katolika u užem geografskom arealu srednje Bosne.

Održala se ova kultna umjetnost kroz nekoliko stoljeća sve do danas, te se kroz to vrijeme mijenjala i razvijala zanimljive mikroregionalne razlike, ne napuštajući početnu zamisao antropomorfnoga križa.”

HG