Naslovna Društvo Premijerno prikazan film Kapija 95: “Roditelji napuštaju ovaj svijet a da nisu...

Premijerno prikazan film Kapija 95: “Roditelji napuštaju ovaj svijet a da nisu dočekali zadovoljenje pravde”

162

Danas je u Narodnom pozorištu u Tuzli premijerno prikazan film “Kapija 95” u produkciji Centra za postkonfliktna istraživanja, Memorijalnog centra Srebrenica i kompanije PINCH Media u vrhu sa direktorom kompanije Mirkom Pincelliem.

Tragedija koja se dogodila 25. svibnja na tuzlanskoj Kapiji najteži je dan u povijesti Tuzle. Roditelji preminulih preko dva detljeća ne odustaju od borbe za pravdu, ali ipak većina njih odlaze s ovog svijeta, a da nisu dočekali zadovoljenje pravde.

“Film Kapija 95 govori o stravičnom masakru koji se dogodio na tuzlanskoj kapiji i napravljen je u vrhu promoviranja potrebe procesuiranja optuženih za ratne zločine. Pored toga, želja nam je bila portretirati herojsku borbu doktora, heroja u bijelom, medicinskog osoblja na UKC-u Tuzla koji su 25. maja pokazali veliku profesionalnost i spremnost da spase ranjene i poginule. Cilj nam je ovaj film pokloniti Tuzli, Memorijalnoj sobi u Tuzli i porodicama ubijene djece”, izjavila je Velma Šarić, producentica filma i direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja.

U dokumentarnom filmu govori se o porodičnim tragedijama, borbi ljekara na Univerzitetskom kliničkom centru koji su u noći tragedije čini sve da spase što veći broj ljudi, o ljudima tog vremena koji su tragediju preživjeli i danas svjedoče i opominju nove generacije na jedan strašan zločin za koji ni danas niko ne odgovara.

“Da se ne zaboravi šta se dogodilo, svi prisutni a i drugi svjedoče kako nas oduvijek sudovi odbijaju. Pitanje je samo kada će istina izaći na djelo. Mogla su to biti i njihova djeca, zato ne odustajemo od naše borbe. Do kada će borba trajati ne znamo, nije red da šutimo i da ne prikazujemo istinu i zašto je tog istog kobnog dana dozvoljeno okupljanje kada je sve bilo zabranjeno”, kazala je Zineta Hidanović, majka poginulog.

Gradonačelnik Jasmin Imamović danas je prisutnom skupu zahvalio na dolasku i poručio kako borba ni u kojem slučaju ne smije prestati ali i da svi oni koji negiraju zločin spremaju novi genocid.

“Film je rađen iz pijeteta prema nevinim žrtvama Kapije, ali je i film borbe protiv negiranja zločina. Zaista smo izloženi neprekidnim negiranjem zločina učinjenim širom Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dopustiti da se to zaboravi. Za zločin je odgovarao samo Novak Đukić, ali je i on pobjegao u Srbiju, a Srbija neće da ga izruči. Borimo se istinom i istrajavanju na istini kako se ovako nešto bi ponovilo ”, kazao je danas Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Ivana Perić