Naslovna Istaknuto Dobrodošli na XVIII. INTERBIFEP: Preko četiri desetljeća postojanja uz velikane domaće i...

Dobrodošli na XVIII. INTERBIFEP: Preko četiri desetljeća postojanja uz velikane domaće i svjetske umjetnosti

227

INTERBIFEP godinama unazad prikazao se kao jedinstvena umjetnička tradicija u Bosni i Hercegovini, koja pruža mogućnost umjetnicima za regionalnu i međunarodnu suradnju. Velika imena popločala su put novim generacijama koje iz godine u godinu ponosno izlažu svoje radove na istom mjestu gdje su ih izlagali njihovi prethodnici, velikani domaće i svjetske umjetnosti.

Danas, četrdeset dvije godine kasnije, neposredno prije otvaranja ovogodišnjeg festivala za Hrvatski glasnik govorila je Amra Ćebić, kustosica u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.

Razgovarala: Ivana Perić

HG: INTERBIFEP je osnovan još davnih 80- ih godina. Danas preko 40 godina postojanja dovelo ga je u sami vrh manifestacija od značaja za ovaj grad ali i državu, kakvi su bili njegovi počeci?

Amra Ćebić: Osnivanje manifestacije INTERBIFEP 1980. godine  predstavlja veliki iskorak na umjetničkoj sceni Bosne i Hercegovine. Njegov značaj se naročito ogleda u obogaćivanju kulturno-umjetničkog sadržaja u Tuzli, koja tokom trajanja festivala postaje tačka spajanja različitih umjetničkih izraza i ideja koje dolaze sa svih strana svijeta. Osnovna ideja osnivanja ove manifestacije je bila promovisanje portreta kao teme i motiva u umjetnosti, a najbolje mjesto gdje se to moglo postići je Međunarodna galerija portreta Tuzla. Umjetnici iz svih zemalja svijeta imaju priliku i pravo da učestvuju i promovišu vlastite umjetničke kvalitete. Publika se svake dvije godine, putem izložbe, može upoznati sa različitim savremenim tokovima u umjetnosti mnogobrojnih zemalja. Prva 3 INTERBIFEP festivala (1980., 1982. i 1984. godine) se nisu održala u prostorijama galerije, kao što je to uobičajena praksa, nego u središtu stare tuzlanske čaršije. Umjetnički radovi su bili izloženi u izlozima trgovina u centru grada. Takav koncept izložbe ima za cilj da predstavi umjetnost dostupnu svima. Umjetnička djela u javnom prostoru su postala dostupna svim prolaznicima i stanovnicima grada, koji su mogli uživati u izložbi kada god bi šetali ili prolazili gradom. Nakon toga se manifestacija, i sve do danas,  odvija u postoru galerije, koji je i danas na usluzi publici. INTERBIFEP je bio privremeno prekinut zbog ratnih dejstava, a ponovo je održan 1995.godine, dok još nije bio uspostavljen mir. Festival se nastavio održavati sve do 2020. godine, kada je zbog pandemije otkazan 18. INTERBIFEP. Iste godine se obilježavalo 40 godina od osnivanja festivala, povodom čega je organizovana retrospektivna izložba nagrađenih umjetničkih radova, koji se nalaze u fundusu galerije. Ove godine se festival vraća i otvara svoja vrata publici kao i ranije.

Otvaranje prvog INTERBIFEP-a 1980. godine
Otvaranje prvog INTERBIFEP-a 1980. godine

HG: S dolaskom novih generacija i sam festival otvara vrata novim formama pored postojećih, pa tako u selekciju radova uključuje i fotografiju ali i video art portrete, koliko je danas selekcija raznovrsna i ako nam možete okvirno reći koliko djela učestvuje na festivalu?

Amra Ćebić: Na 15. INTERBIFEP-u, koji se održao 2013. godine, uvedene su kategorije za medije fotografije i video arta. INTERBIFEP je prvobitno osnovan kao festival na kojem se izlažu crteži i grafike. Vremenom se u umjetničkom svijetu zastupljenost drugih, novih, medija povećavala, a interes umjetnika da svoja djela izlažu na ovoj manifestaciji je rastao. Od tada se pruža mogućnost da umjetnici predstave umjetnička djela na temu portreta putem fotografije i video arta, za što žiri dodjeljuju i diplome za najbolji rad. Ovakve promjene su značajne kako bi se pratile umjetničke tendencije i da se omogući različitim formama umjetnosti da nađu svoj prostor za izlaganje i promociju. Ipak, to predstavlja izazov za kustose koji vrše selekciju i organizuju postavku izložbe. Bilježi se sve veći broj prijavljenih umjetnika sa fotografijom i video artom, a otežavajuća okolnost je ograničen galerijski prostor za izlaganje. Međutim, INTERBIFEP i dalje ostaje dominantno festival crteža i grafike, kako bi se očuvao značaj i zastupljenost tradicionalnih medija. Do sada je na INTERBIFEPU-učestvovalo oko 1400 umjetnica i umjetnica iz približno 95 zemalja.

Otvaranje XVII. INTERBIFEP-a

HG: Očekuje nas i ovogodišnji, selekciju radova radili ste vi zajedno sa kustosom gospodinom Samirom Sufijem, što nas očekuje na ovogodišnjem INTERBIFEP-u?

Na ovogodišnjem 18. INTERBIFEP-u će svoje radove predstaviti 108 umjetnica i umjetnika, sa ukupno 187 umjetničkih radova, iz 23 zemlje. Izložba će trajati od 17. septembra do 17. novembra. Podjednako su zastupljeni umjetnice i umjetnici, što govori o važnosti rodne jednakosti i u području umjetnosti i jednakom pružanju mogućnosti za sve. Preovladavaju mlađi umjetnici i umjetnice, koji su akademije i formalno obrazovanje završili prije nekoliko godina. Smatramo da je važno pružiti institucionalnu podršku mladim autorima koji tek treba da se afirmišu i nađu svoje mjesto u galerijama i na umjetničkom tržištu. Zapazili smo veliki broj prijava za video art, što više izraženo u odnosu na prethodne festivale. Kada su u pitanju problemi kojima se autori bave, prisutno je dosta radova koji tematiziraju mentalno stanje čovjeka u savremenom svijetu koji je pogođen ratom i covidom, te njihovim posljedicama koje ostavljaju na pojedince i društvo.

HG: Festival nam otvara vrata 17. rujna, što nas još očekuje tijekom trajanja festivala narednih mjesec dana?

Amra Ćebić: Otvaranje festivala će biti upriličeno 17. septembra u Međunarodnoj galeriji portreta, u 13h. Na ostvaranju će se obratiti gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović i direktor JU „Centra za kulturu“ Tuzla Edin Jahić. Na ceremoniji otvaranja će stručni žiri, u sastavu mr. grafike Ljiljana Stojanović, doc. dr. Igor Čabraja i prof. Admir Mujkić, proglasiti pobjednike za sve kategorije festivala. Dva umjetnička rada će otkupiti JU „Centar za kulturu“ Tuzla. Ulaz na izložbu je besplatan, kao i ulaz na sve druge izložbe i sadržaje koje organizuje ustanova. Želimo poručiti publici da su uvijek dobrodošli jer muzeji i galerije predstavljaju sigurno mjesto za učenje, razgovor, uživanje u umjetnosti i bijeg od svakodnevnih problema i stresnih situacija. Umjentost i kultura nas zbližavaju i trebaju biti dostupni svima bez obzira na godine, profesiju i znanja o umjetnosti.