Naslovna HKD Napredak NOVI ŽIVOT STAROG HRASTA Upriličena nesvakidašnja izložba u Lukavcu

NOVI ŽIVOT STAROG HRASTA Upriličena nesvakidašnja izložba u Lukavcu

66

U organizaciji HKD “Napredak” Lukavac jučer je u Domu mladih župne crkve sv. Ante Padovanskog u Lukavcu upriličena izložba “Novi život starog hrasta”, autora Ive Jelušića.

Radi se o izložbi replika posuda kostolačke kulture, eneolit/bakarno doba prapovijesti koja se datira u kraj 4 i početak 3. stoljeća prije nove ere, a čiji je najpoznatiji lokalitet Pivnica kod Odžaka. Od fosiliziranog stabla hrasta lužnjaka, abonos koji je starosti kao i ova kultura autor je izradio replike posuda, pri tome poštujući skice istih dobijene iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Nazočni su imali priliku pogledati dokumentarni film, a u ime domaćina sve je pozdravio župnik župe Lukavac vlč. Miodrag Brkan, nakon kojeg se obratio Semir Hadžimusić, predsjednik Komisije za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Grada Lukavac, koji je govorio o kostolačkoj kulturi, ali i o poveznici kulturne i prirodne baštine koja je oživljena ovom izložbom.

Potom je o izložbi, načinu izrade posuda govorio autor Ivo Jelušić, koji je ovim projektom na jedinstven način predstavio najstariju prošlost svog zavičaja i baštinu Bosne i Hercegovine. Na kraju je Edin Delić, gradonačelnik Grada Lukavca izložbu proglasio otvorenom. Događaj je u ime HKD Napredak moderirala Aneta Jokić Vidović.

Izložbu će narednih dana moći pogledati zainteresirani učenici uz stručno vođenje magistrantice arheologije Majde Šutić.

Također, iz HKD Napredak Lukavac pozvali su sve zainteresirane građane da u narednih tjedan dana posjete izložbu i Dom mladih župne crkve u Lukavcu.

HG