Naslovna Istaknuto Dramska sekcija Opće gimnazije KŠC “Sveti Franjo” dugogodišnji prvaci na omladinskim festivalima

Dramska sekcija Opće gimnazije KŠC “Sveti Franjo” dugogodišnji prvaci na omladinskim festivalima

1017

Oni su jedina dramska sekcija u Bosni i Hercegovini koja se već godinama unazad uspješno takmiči na festivalima rame uz rame sa amaterskim kazalištima. Sekcija osnovana još prije 14 godina niže mnoga priznanja, a najviše njih čine, zapravo, osvojena prva mjesta na festivalima u BiH ali i van zemlje. Na listi osvojenih nagrada našla su se priznanja za autorsku glazbu, scensku šminku, scenski pokret, najbolju žensku ulogu, pohvale za koreografiju, dobro osmišljenu scenografiju, ali i za svaki put temeljito i dobro odrađenu režiju.

Upravo za režiju svih predstava zaslužna je Ivana Milosavljević, diplomirana glumica iz Tuzle, ali i profesorica pedagogije – psihologije koja je nakon zaposlenja u Općoj gimnaziji „Sveti Franjo“, prihvatila poziv za vođenje dramske sekcije. Danas, 14 godina kasnije u razgovoru za Hrvatski Glasnik pričala nam je o dugogodišnjoj suradnji i uspjesima sa talentovanim učenicima, ali i istaknula kako je bio izazov prvi put pripremati scensku izvedbu.

„Kada sam počela raditi u Općoj gimnaziji kao profesor pedagogije-psihologije, ponuđeno mi je voditi dramsku sekciju u školi. Bio je izazov pripremati prvu scensku izvedbu, jer je bilo potrebno baviti se svim scenskim elementima koji čine predstavu. Nisam bila svjesna imam li dovoljno znanja da sve te elemente povežem i bavim se režijom, jer sam ipak diplomirala na smjeru gluma. Međutim, nakon prvog gostovanja na Festivalu u Konjicu dobila sam mnoga priznanja i smjernice da nastavim raditi s mladima, što se svidjelo i meni, ali i upravi škole. Od 2009. godine to povjerenje se razvilo i dalje traje. Od strane Centra za dramski odgoj iz Mostara 2017. godine dodijeljena mi je nagrada GROZDANIN KIKOT. Ovom nagradom dobila sam međunarodno priznanje za doprinos dramskom odgoju, samim tim stigla je i kao potvrda umjetničko-pedagoškom radu koji godinama ostvarujem unutar vođenja dramske sekcije“, navela je Milosavljević za Hrvatski Glasnik.

Ubrzo nakon prve nagrade stizale su i druge, usprkos činjenici da su se ekipe mijenjale, učenici su završavali školu, dolazili su novi, ali novi izazovi nisu poljuljali kvalitetu što dokazuju godine istrajnosti.

„Ovo je 14. godina kako vodim dramsku sekciju u Općoj gimnaziji JU Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“. Dosadašnje predstave su imale veliki pozitivan odjek u regionu jer je u pitanju jedina dramska sekcija u BiH koja se natječe na takmičarskim festivalima sa amaterskim pozorištima i pozorištima koji rade omladinske predstave. Zahvalna sam na prilikama koje nam selektori festivala pruže ali isto tako i na brojnim dosadašnjim dobivenim nagradama i priznanjima. Predstave koje sam do sada radila su: ’’Kralj Ibi’’ Alfred Žari, 2009 / ’’Ptice’’ Aristofan, 2010. / ’’5 Minuta’’ Liliana Bardijewska, 2011. / ’’Most’’ Jeton Neziraj, 2012 / ’’UJEŽ’’ Branislav Nušić, 2013 / ’’Antigona’’ Sofoklo 2014. / ’’DNA’’ Dennis Kelly, 2015 / ’’Novela od Stanca’’ Marin Držić, 2016 / ’’Nada je san budnih’’ Winsome Pinnock, 2017 / Mjuzikl ’’Začarana šuma’’ James Lapine, 2018 / ’’Orkestar Titanik’’ Hristo Bojčev, 2019 / ”Čudovodnica” Ljubica Ostojić, 2020/2021. Pored navedenih predstava radila sam i forum predstavu u školi koja je progovarala o nasilju među mladima“, kazala je Milosavljević.

Ove godine pripremili su predstavu pod nazivom „Čudovodnica“, kako nam kaže Milosavljević, imala je jak motiv za ovu predstavu jer progovara o aktualnim društvenim problemima migracije, običajima, generalizaciji, prihvaćanju drugog i drugačijeg, ali i potrebom za pripadnošću.

„Prije nekoliko dana me rastužila vijest da je književnica i dramaturginja Ljubica Ostojić preminula. Tekst ”Rijeka čudovodnica” koji je napisala je nastao u okviru regionalnog projekta ”Mit kao sudbina“ posvećenog dekonstrukciji mitopoetskog naslijeđa slovenskih naroda na zapadnom Balkanu kroz proces rada MTM-a. Imala sam jak motiv uprizoriti ovu predstavu jer progovara o aktualnim društvenim problemima migracije, običajima, generalizaciji, prihvaćanju drugog i drugačijeg, potrebom za pripadnošću. Granica između fantastičnog, na neki način bezvremenog kao što je rijeka i vodena bića koja u njoj egzistiraju, i onoga što oslikava društvenu realnost, postaje tanka dolaskom Stranca. Kroz spajanje nespojivog pokazuje se moć rijeke koja i daje život, ali i uzima i koja je izvan ljudske kontrole. U predstavi igraju učenici: Deni Erdeljac, Zijada Pirić, Amar Bajraktarević, Doris Kovačević, Rebeka Antić, Emina Pirić, Đina Perkić, Mirna Hodžić, Daria Pavić, Andrea Kovačević i Anja Šerak. Autorska glazba: Đina Perkić i Mia Hodžić. Šminka, izrada maski, koreografija, autorica songova: Doris Kovačević. Video: Melika Kovčić. Dizajn plakata i promidžbenog letka: profesor Boris Pejić. Asistent u radu na predstavi: Enver Hasić. Sponzor predstave je Fondacija tuzlanske zajednice“, dodaje ona.

Iako je premijera nedavno održana, već na prvim festivalima naišla je na pozitivne reakcije publike, ali i žirija što dokazuju nove nagrade.

„Na festivalu 63. Majske igre u Bečeju koji je trajao od 17.05.2021. do 21.05.2021, osvojene su sljedeće nagrade: Glavna ženska uloga: Doris Kovačević za ulogu Rusalke; Specijalna nagrada za šminku, masku i koreografiju: Doris Kovačević; Nagrada za najbolju glazbu: Đina Perkić, Mia Hodžić i Doris Kovačević. Na 19. festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH u Konjicu, održanom od 18.05.2021. do 22.05.2021, osvojili su šest nagrada: Nagrada za kolektivnu igru; Nagrada za koreografiju; Nagrada za najbolji kostim; Nagrada za autorsku glazbu; Nagrada za scenografiju; Nagrada za režiju“, navodi Milosavljević.

Iako su oni školska sekcija, može se zaključiti da nisu kao druge i da se uveliko izdvajaju od drugih. Možemo posvjedočiti da se na ovakvim sekcijama izrode veliki talenti koji nakon škole odluče biti glumci ili se pak baviti nekim oblikom javnog posla. Profesorica Milosavljević navodi kako niti jedan učenik nije uspio ostati imun na umjetnički proces kroz koji je prolazio.

„Talent je prije svega rad, kaže Čehov, na taj način i ja pristupam vođenju dramske sekcije kroz koju je prošlo mnogo kako glumački talentiranih učenika tako i onih koji su dramsku poimali kao mjesto za druženje bez većih ambicija. Ono što je rezultiralo na kraju jest, da se svi učesnici u radu na predstavi postali važan dio teatarske mašine i da nisu mogli ostati imuni na umjetnički proces kroz koji su prolazili. Pored toga što su otkrivali svoje talente, mnogi su se počeli baviti ne samo glumom nego i srodnim umjetničlkim pozivima poput produkcije i režije. Iskustva su se mogla primijeniti i u drugim oblastima, poput žurnalistike, književnosti gdje god su bili u pitanju javni nastupi. Najveći ishod sudjelovanja u dramskoj sekciji odnosi se na upoznavanje samog sebe, svojih potencijala, osnaživanje svoje ličnosti kroz kreativan i maštovit rad u kojem nema granica za umjetničko stvaranje“, kazala je za kraj Milosavljević.

A ovu su samo neka od priznanja u predstavama.

Predstava “Kralj Ibi”, autor Alfred Jarry 2008 /2009, priznanje za predstavu u cjelini.

Predstava ”Ptice”, autor Aristofan 2009 / 2010. Nagrada za osvojeno drugo mjesto u cjelini, nagrada za autorsku muziku, za scensku šminku, nagrada za scenski pokret, nagrada za glumačko ostvarenje, nagrada za režiju. Pohvala za precizno prenošenje misli u adaptaciji antičke komedije.

Predstava´´5 Minuta´´ Liliana Bardijewska 2010 /2011.

Nagrada za 2. najbolju predstavu festivala, za adaptaciju teksta ´´5 Minuta´´ Liliana Bardijewska – Ivana Milosavljević, za režiju, za scenski pokret (ženska konkurencija)- Darija Vilušić, za scenski pokret (muška konkurencija)- Mario Šaran

Predstava ”Most” Jeton Neziraj 2011 / 12.

Na 10. Festivalu srednjoškolskog teatra BiH, Travnik odnijela nagradu najbolje predstave u cjelini, ali i nagradu za režiju, kolektivnu igru, scenski govor..

Predstava UJEŽ Branislav Nušić 2012 /2013.

Na Smotri dramskog stvaralaštva Tuzlanskog kantona 2012 / 17.05.2012. god se izvela i osvojila 1. MJESTO, prvo mjesto za najbolju srednjoškolsku prestavu na festivalima ali i nagrade za režiju i glumačka ostvarenja.

SPECIJALNA NAGRADA FESTIVALA ZA PEDAGOŠKO-KREATIVNI RAD SA DJECOM Ivаni Milosаvljević, rukovodiocu Drаmske sekcije Kаtoličkog školskog centrа „Sveti Frаnjo“ Općа gimnаzijа Tuzlа zbog kreаtivnog rаdа sа djecom školskog uzrаstа, birаnjа tekstovа prilogođenih аnsаmblu i djelа iz školske lektire. Kroz njen rаd pozorište približаvа djeci, а dа gа pri tom ne bаnаlizuje, te kod njih budi ljubаv premа pozorištu, kreаtivnosti i individuаlnosti.

Nagrada Andrei Lukić zа ulogu gospođe Petrović u predstаvi „Ujež“ Kаtoličkog školskog centrа „Sveti Frаnjo“ Općа gimnаzijа Tuzlа, zа аutentičnost i dosljednost u izgrаdnji likа, te zа šаrm i rаdost igre kojа plijeni sа scene.

Predstava Antigona, Sofoklo 2013 /2014.

12. festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine, u organizaciji Amaterskog pozorišta „Neretva“ Konjic Prvo mjesto za NAJBOLJU PREDSTAVU u cijelini Prvo mjesto za režiju IVANA MILOSAVLJEVIĆ ;

13. Festival srednjoškolskog teatra BiH u Travniku / Centar za dramski odgoj u saradnji sa Pozorištem Travnik, Centrom za kulturu Travnik i Mostarskim eMTeeM 1974. Nagrada za NAJBOLJU PREDSTAVU

13. Teatarski festival BiH FEDRA Bugojno 2014. Nagrada “BUGOJANSKA MASKA” za NAJBOLJU PREDSTAVU na festivalu 

Za najbolju muziku festivala – učenici Nikolini Tomić za autorsku muziku –Plaketa Aleksandar Aca Popović 

Predstava DNA Denis Kelly 2014 /2015. 

13. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH u Konjicu Amaterskog pozorišta ’’Neretva’’ Konjic / Nagrada za predstavu u cjelini-osvojeno treće mjesto 

58. Međunarodni festival scenskog stvaralaštva za decu i mlade, Bečej (RS) 2015

Zlatni paž za predstavu DNA – najbolju predstavu u cjelini na ovom festivalu.  

Predstava Novela od Stanca Marin Držić 2015 /2016. 

Na 14. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine održanom u Konjicu u periodu od 16.04.-23.04. 2016. godine / NAGRADA ZA PREDSTAVU U CJELINI-Osvojeno PRVO mjesto 

Predstava Nada je san budnih Winsome Pinnock 2016 /2017. 

Na 15. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH održanom u Konjicu /Drugo mjesto na Festivalu 

U Živinicama je održan 16. Festival srednjoškolskog teatra BiH 03.-5.svibnja 2017.godine.

Nagrada za umjetničko-pedagoški rad: Ivani Milosavljević

NAGRADA Grozdanin kikot” dodijeljena je Ivani Milosavljević 

Predstava Začarana šuma james Lapine 2017 /2018. 

Po prvi put u povijesti Festivala ova predstava je osvojila novoimenovanu

nagradu: GRAND PRIX-ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI NA CJELOKUPNOM FESTIVALU

Predstava Orkestar Titanik Hristo Bojčev 2018 /2019.

Na 17. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva održanom u Konjicu u periodu od 20-27.04.2019. / OSVOJENO PRVO MJESTO

Predstava Čudovodnica Ljubica 2020 /2021.

63.Majske igre u Bečeju (Srbija)  od 17. do 21.05.2021.

KATEGORIJIA PREDSTAVA ZA MLADE 3 nagrade: Glavna ženska uloga: Doris Kovačević za ulogu Rusalke. Specijalna nagrada za šminku, masku i koreografiju: Doris Kovačević. Nagrada za najbolju muziku: Đina Perkić, Mia Hodžić i Doris Kovačević.

Na 19. festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH u Konjicu, održanom od 18. do 22. 5. 2021, osvojili su šest nagrada: Nagrada za kolektivnu igru; Nagrada za koreografiju; Nagrada za najbolji kostim; Nagrada za autorsku glazbu; Nagrada za scenografiju; Nagrada za režiju.

Ivana Perić