Naslovna Društvo Živinice: Večeras predstavljanje monografije “Vareš i Vareški kraj kroz stoljeća” književnika Željka...

Živinice: Večeras predstavljanje monografije “Vareš i Vareški kraj kroz stoljeća” književnika Željka Ivankovića

199

U petak 04. lipnja 2021. godine sa početkom u 19:00 sati u JU Bosanskog kulturnog centra u Živinicama biti će predstavljena monografija „Vareš i Vareški kraj kroz stoljeća“ uglednog književnika Željka Ivankovića, pod potkroviteljstvom HKD “Napredak” Živinice u organizaciji sa HKD “Napredak” glavnom podružnicom iz Vareša.

Fotomonografija, kako sugerira i sam naslov, obuhvaća ukupnu povijest vareških prostora (političku, gospodarsku i kulturnu povijest), ne samo od vremena postanka imena Vareš i ne samo u današnjim granicama općine Vareš. U knjizi su obrađene sve povijesne mijene i ona obuhvaća sve povijesno relevantne ličnosti, odnosno svako vareško ime širega društvenog značaja u svim oblastima života i rada.

Monografija ima gotovo 400 stranica, podijeljena je na 65 tematskih cjelina, popraćena s više od 600 fotografija i ilustracija te odgovarajućim znanstvenim aparatom, a obogaćena je i dodatkom – Leksikonom uglednih Varešana.

Na knjizi je četiri godine radio petočlani tim i to u cijelosti vareški tim. A kao nakladnik iza projekta je stala vareška podružnica HKD „Napredak“ sa svojim već stečenim iskustvom na tom polju još od 1995. godine.

“Živiničkoj podružnici HKD Napredak veliko zadovoljstvo i čast predstavlja gostovanje HKD Napredak Podružnica Vareš. U petak gostuju naši dragi književnici Željko Ivanković i Mladenko Marijanović. Želim naglastiti da nam veoma znači što će jedno takvo djelo biti predstavljeno u našem gradu. Pozivamo sve ljubitelje lijepe riječi da nam se pridruže”, kazala je Erna Lučić predsjednica HKD Napredak podružnica Živinice.

Više od 45 godina Željko Ivanković kroz prozu, poeziju, eseje piše o temama koje se tiču Vareša, njegovog rodnog grada. Njegova privatna arhiva je kroz skoro pola stoljeća intenzivnog istraživanja postala prebogata i u njoj se danas nalazi veliko blago što se može nazvati znanstvenom građom o Varešu.

Izlagači na promociji biti će autor monografije Željko Ivanković i urednik fotografije u knjizi Mladenko Marijanović urednik vareškoga mjesečnika „Bobovac“ i tajnik Napretkove podružnice u Varešu.

Ivana Perić