Naslovna Društvo Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 1,5 milijuna KM za stipendiranje studenata i učenika

Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 1,5 milijuna KM za stipendiranje studenata i učenika

57

U Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli danas su 693 studenata sa područja Tuzlanskog kantona potpisalo ugovore o stipendiranju. Cermeoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović.

Kantonalna vlada je ove godine izdvojila ukupno 1,5 milijuna konvertibilnih maraka za stipendije za ukupno 1.706 studenata, od čega je 755.000,00 KM namijenjeno stipendijama za studente, a 735.000,00 KM za stipendije za studente.

„Ministarstvo i Vlada TK, rade jako puno dobrih i kvalitetnih projekata za boračku populaciju, ali je meni nekako ovaj najdraži. U projektima gdje se bavimo stambenim zbrinjavanjem, pomoći u liječenju, to se tiče odraslih osoba. Ovaj projekat je usmjeren u budućnost ovog kantona i ove države i zato je i meni jedan od najdražih” kazao je ministar Ahmetović, navodeći da je ovo „investicija u budućnost”.

„Živimo u vremenu kada mnogi žele otići iz ove zemlje i ovdje ne vide perspektivu. Zamolit ću vas da se sjetimo da su vaši roditelji, otprilike u vašim godinama, krenuli u odbranu ove zemlje. Ostali su ovdje i mislili su da se za ovu državu vrijedi boriti. Mislim da je u to vrijeme perspektiva za „bolje sutra” bila neuporedivo lošija, nego što je to danas. Vi ste u puno boljem položaju nego što su bili vaši roditelji. Zbog toga vas pozivam da ne napuštate ovu državu. Za ovu državu se vrijedilo boriti i vaši roditelji su to radili oružjem, a vi trebate svojom pameću i svojim idejama da nastavite tu borbu”, kazao je u svom obraćanju premijer Kadrija Hodžić, ističući da je i Vlada Tuzlanskog kanona poseban fokus usmjerila prema mladim osobama.

Premijer je dodao kako za cilj imaju pomoć u stambenom zbrinjavanju, subvencioniranju troškova mladima za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama, finansiranje i sufinansiranje projekata omladinskih udruženja koji će imati za cilj unapređenje položaja mladih i jačanje omladinskog aktivizma u Tuzlanskom kantonu i podrška omladinskom poduzetništvu na području Tuzlanskog kantona

„Imamo strategiju prema mladima, kao krovni strateški dokument koji usmjerava naše buduće aktivnosti. Ovaj dokument pruža platformu za operacionalizaciju multisektorske i multiresorne saradnje u procesu planiranja i praćenja politike prema mladima Tuzlanskog kantona. Također, imamo brojne projekte usmjerene upravo prema mladima, uz naravno stipendiranje učenika i studenata, rekao je premijer Kantona Kadrija Hodžić.

Današnjom svečanošću i projektom stipendiranja za studente općenito, Vlada pokušava poslati dvije poruke mladima u Bosni i Hercegovini. Jedna je poruka da, iako živimo u teškim vremenima, možemo skupiti snage i pomoći učenicima i studentima, a druga je da se naporan rad i predanost uvijek isplate i da će se takve vrline uvijek prepoznati.