Naslovna Istaknuto Papa Franjo predvodio polnoćku: Služenje drugima važnije od potrage za statusom u...

Papa Franjo predvodio polnoćku: Služenje drugima važnije od potrage za statusom u društvu

286

Drugu godinu zaredom Badnjak i Božić proslavljamo u znaku pandemije izazvane koronavirusom. Zato je i ove godine, u skladu s epidemiološkom situacijom, papa Franjo u Vatikanu, u bazilici svetog Petra, služio polnoćku već u 19.30 pred ograničenim brojem vjernika. Papa je u svojoj propovijedi istaknuo siromašne.

“Isus je rođen u siromaštvu. To nas treba podsjetiti da je služenje drugima važnije od potrage za statusom u društvu i od traćenja života u potrazi za uspjehom. Isus želi da ga se slavi kroz siromašne. U ovoj noći ljubavi strahujmo samo od jednog: da ne uvrijedimo Božju ljubav, da mu ne nanesemo bol svojom ravnodušnoću, prezirući siromašne. Isus ih voli i jednog će nas dana dočekivati na nebu”, poručio je Papa Franjo.

I ovaj Božić prolazi uz ograničenja. Virus je u svijetu i Italiji uzeo maha. Od jučer su na snazi nove mjere. Od danas su maske obvezne i na otvorenom, a do kraja siječnja na otvorenom nema većih javnih okupljanja, odgođeni su brojni programi. COVID potvrde potrebne su na praktički svakom mjestu i uskoro će vrijediti 6 umjesto 9 mjeseci. Iako je Italija zemlja u kojoj je dvije doze cjepiva primilo više od 86% populacije starije od 12 godina, talijanske vlasti ističu – popuštanja nema, virus ponovno uzima maha.

Zbog trenutne epidemiološke slike i polnoćka, koju će u 19.30 sati u Bazilici sv. Petra predvoditi Papa Franjo, održat će se pred ograničenim brojem vjernika, njih oko 1500. Naravno, morat će se poštivati distanca i nositi maska. Unatoč svemu, Papa je pozvao sve da ne utonu u pesimizam jer Božić je blagdan nade, radosti i optimizma. A kako ga zadržati, po riječima Pape, tako da brinemo jedni za druge.  Podsjetimo, Vatikan je jučer ponovno potvrdio svoj pozitivan stav prema cijepljenju.