Naslovna Istaknuto Osamnaestim TKT festom obilježena 40 obljetnica umjetničkog rada Vlade Keroševića

Osamnaestim TKT festom obilježena 40 obljetnica umjetničkog rada Vlade Keroševića

486

Promocijom monografije nastale povodom obilježavanja 40 godina umjetničkog rada glumca, profesora, reditelja i producenta Vlade Keroševiča otvoren je 18. TKT Fest. Svečanim uvodom publici se tradicionalno obratio Vlado Kerošević istaknuvši da je kazalište ‘‘puno‘‘ unatoč tome što se unutra prema propisanim mjerama nalazio mali broj publike.

Istaknuo je postojanje Teatra kabare Tuzla kao jedinog alternativnog profesionalnog teatra u Tuzli, koji nije ostvario prorračunsko financiranje iako je višekratno potraživano, ali je svojim pristupom, radom i rezultatima ostvario prepoznatljivo ime u regiji. Teatar kabare će nastaviti nositi luču svjetlosti umjetnosti i nastojati da u ovim teškim vremenima svojim djelovanjem preživi. Promotori Marica Petrović i Srđan Vukadinović istaknuli su važnost umjetničko – pedagoškog rada Vlade Keroševića koja se od 1979. godine do danas nalazi u monografiji, te sveobuhvatnost žanrova ali i pisaca od antike preko klasičnih dramskih dijela do suvremenih i domaćih autora u kojima je Kerošević obilježio svoju karijeru.

Nakon promocije monografije odigrana je predstava ‘‘Šta se bijeli u gori zelenoj‘‘ nastaloj u produkciji Teatra kabare Tuzla, Studentske scene ADU Tuzla i Art centra Ankata. U predstavi su igrali Feđa Zahirović i Sadika Kahrimanović.

Večeras, na drugoj večeri TKT Fest-a 2020. odigrat će se pedstava “Školjka šumi” prema motivima romana ‘‘Izvanbrodski dnevnik‘‘ Slobodana Novaka. Ova monodrama je nastala u produkcij Teatro VeRRdi iz Zadra, režiju potpisuje Hrvoje Korbar, skladatelj Stanko Juzbašić, a u predstavi igra Maruška Aras koja je za izvedbu ove predstave dobila nagradu stručnog žirija za glumu i za izuzetne i zaboravljene scenske slobode na Be:femon festivalu monodrame u Bečeju 2020. godine.

REPERTOAR:                                                                                                        

Ponedjeljak / 30.11.2020 / 19,30 / Teatar kabare Tuzla

Predstava / ŠTA ĆEMO SAD / autor Branko Đurić-Đuro / režija Erol Kadić

Produkcija / Jugoart / Beograd

Igraju: Sofija Juričan / Ivan Đorđević Džudi / SRBIJA

                Utorak / 01.12.2020 / 19,30 / Teatar kabare Tuzla

Predstava / ŽENIDBA / autor Nikolaj Vasiljevič Gogolj / režija Damir Altumbabić

Produkcija / Teatar kabare Tuzla / Tuzla            

Igraju: Samina Mujkanović / Lorena Trogrlić / Selma Gusinac / Lejla Redžić / Adi Omić / Toni

Kovačević / Predreg Erletić / Dino Kerić / Tarik Jašarović / BiH

 Srijeda / 02.12.2020 / 19,30 / Teatar kabare Tuzla

Predstava / PLUĆA / autor Duncan Macmillan / režija Aida Bukvić

Produkcija / Teatar Exit / Zagreb

     Igraju: Jadranka Đokić / Amar Bukvić / HRVATSKA