Naslovna Istaknuto Prva nedjeljelja Došašća: vrijeme solidarnosti, ljubavi i opreza

Prva nedjeljelja Došašća: vrijeme solidarnosti, ljubavi i opreza

401

Danas katolici diljem svijeta slave prvu nedjelju  Došašća ili Adventa kojim, u crkvenoj godini započinje razdoblje priprave za Božić. U mnogim domovima danas će biti zapaljena i prva svijeća na adventskom vijencu. Fra Franjo Ninić, župni vikar u Franjevačkom samostanu u Tuzli istaknuo je da je ovo sveto vrijeme.

„Kroz ova četiri tjedna mi bismo trebali, slušajući Evanđelje, čitajući Bibliju sebe pripraviti da Božić dolazi u naše osobne živote. Ono što od nas traži Evanđelje, što traži Isus,  jeste da svaki dan i u svakom trenutku  budemo spremni na to da Bog može doći pohoditi i našu zemlju, naše živote, našu obitelj“, istaknuo je fra Franjo tijekom današnje nedjeljne propovjedi.

Posebno se osvrnuo i na riječi Svetog Franje Asiškog koji je Advent nazvao malom Korizmom.

„Advent je nešto slično Korizmi, vremenu u kojem se od nas traži određena promjena ponašanja. Ono što bismo mi trebali unutar ovog našeg adventskog vremena  jeste uzeti od korizmenog vremena upravo to, da mijenjamo svoje navike, svoje ponašanje, svoj način govora, naše odnose prema ljudima. Trebamo se zapitati jesmo li solidarni s drugim ljudima, jesmo li spremni  pomoći…“ ističe fra Franjo.

Živimo u jednom veoma opasnom vremenu pandemije koronavirusa, vremenu opreza.  Inače u životu čovjek treba biti oprezan i paziti  da svojim  ponašanjem nikada ne ugrozi  druge, a to je također jedna od poruka Adventa.

Posebna draž Adventa su mise zornice, koje imaju svoj pokornički značaj. Mise zornice će u Tuzli  biti svaljene  svako jutro u 6.00 sati.