Naslovna Istaknuto Kolumna Ivane Marić. Bošnjačka, srpska i hrvatska struja

Kolumna Ivane Marić. Bošnjačka, srpska i hrvatska struja

 

Piše: Ivana Marić 

Retrogradni političari nas uporno vuku u prošlost umjesto da nas vode u budućnost. Od rata je prošlo skoro 30 godina pa bi čovjek pomislio da će se nacionalne svađe smanjivati, a rasti želja za napredovanjem. No, tu su nesposobni i korumpirani političari koji se svojski trude da narod ni na trenutak ne zaboravi da pripada jednom narodu, a da su mu ostala dva naroda neprijatelji. Svaki dan u medijima pročitamo bar jednu prijetnju koja dolazi od političara koji u svojoj cijeloj karijeri ne mogu naborjati par konkretnih rezultata kojima su olakšali i poboljšali živote građana i pripadnika svog naroda.

 

Ne da se ne približavaju, već svaki dan smišljalju po kojem osnovu bi se još mogli podijeliti. Najnovija podjela iz kuhinje DF-a i SDA je podjela struje na bošnjačku, srpsku i hrvatsku?!? Oni koji se zdušno zalažu protiv hrvatskog trećeg entiteta su jednom objavom obilježili bošnjački entitet, koji se sastoji od 7 kantona u Federaciji. Naime, nakon što je Elektroprivrede BiH, koja je zadužena za distribuciju struje u 7 kantona, objavila da će njihovi kupci plaćati više zbog usklađivanja cijena, SDA je izašla sa objavom da će samo Bošnjaci plaćati više. Slijedeći tu logiku, u ovih sedam kantona žive samo Bošnjaci. 

 

Doduše, moguće da su u SDA pogrešno shvatili prvi prijedlog EP BiH za blok tarife, koje su označavali različitim bojama, pa su oni to shvatili da je zelena boja cijana za Bošnjake, crvena za Srbe, plava za Hrvate, a Ostali i ne moraju plaćati struju. Uglavnom, sada samo ostaje da se dogovorimo kako će se utvrđivati ko će dobiti račun u kojoj boji, da li će se to ravnati prema rezultatima popisa ili će se morati ići u poslovnice elektrodistribucija i tamo se izjasniti kojem narodu pripadaš, pa će u skladu s tim dobiti račun za svoju nacionalnu struju. 

 

Slijedeći njihovu logiku, preostala tri kantona, u kojima struju distribuira EP HZHB, su valjda hrvatski kantoni. Tako su DF i SDA na sasvim iznenađujući način Hrvatima i HDZ-u BiH poklonili treći enetitet. Nisu se pri tome pitali zašto se niko od Hrvata nije bunio kada je EP HZHB u zadnjih deset godina tri puta dizala cijenu Hrvatima, jel’, dok je cijena bošnjačke struje ostajala ista. Nije ih brinulo ni to što su svojom katastrofalnom politikom i kupovanjem socijalnog mira neusklađivanjem cijena struje deset godina, javno poduzeće EP BiH doveli do stotina miliona dugova, dok EP HZHB ostvaruje milione dobiti. 

 

SDA i DF su u zadnja dva mandata pokazali da ne znaju vladati je su nas sve te godine držali taocima, takmičeći se u opstrukcijama, blokadama i širenju nacionalne mržnje sa SNSD-om i HDZ-om BiH. Nadali smo se da će bar znati biti konstruktivna opozicija koja će skretati pažnju javnosti na greške nove vlasti i da će time pokušavati vratiti povjerenje birača. Međutim, oni su zadržali svoj pravac i nastavili su biti destruktivni čak i u opoziciji. Nastavili su raspirivati nacionalnu podjelu i mržnju čak i tamo gdje smo mislili da su nacionalne podjele nemoguće.

 

Možda će im naredna inicijativa biti da lične karte obojimo nacionalnim bojama, da se više ne miješamo, a da posebna nijansa zelene bude za one koji glasaju za SDA, da se i tu odmah vidi razlika. U svakom slučaju, HDZBiH i SNSD se raduju svakom njihovom prijedlogu koji ide u tom smjeru i sigurno će ih podržati u tome. I na kraju smo došli do toga da su oni koji su se najviše borili za jedinstvenu i cjelovitu BiH, sada najviše bore za što više podjela u BiH.