Naslovna Blog Kava s Ivonom: Emocije komšije S.

Kava s Ivonom: Emocije komšije S.

Sekice, jutros sam – veli mi S. – pio kafu uz televizor i gled’o emisije. Na televizoru neka ženska plave kose, k’o jelka okićena nakitom, priča o emocijama, a ja je pažljivo slušam ne bi li šta pametno usvojio po stare dane. U jednom trenutku reče da trebamo kontrolisati svoje emocije jer sve u životu zavisi od toga kako mi doživljavamo situacije oko nas. Odmah sam prebacio na drugi kanal. Ono se nije dalo slušat’. Kontrolis’o bi ja emocije kad bi im’o svoju pivaru. Kontrolis’o bi ih i kad bi im’o dovoljno para da kupim pivo kad već nemam svoju pivaru. Vako nek emocije kontrolišu mene, sigurnije je.
– Kako misliš?
– Pa kad nemam šta popit’ odem u selo ne bi l’ ko nasuo čašku. Ako niko ne naspe ražestim se i ta me žestina odvede opet u selo, ali ovaj put da tražim posla. Završim na nadnici i opet me opuca neka negativnost što moram rintat’ pa na kraju radnog dana pretvorim sve to u pozitivnost kad dogrebim čašku koju platim zarađenim. Eto, da mijenjam perspektivu i kontrolišem emocije bio ni nesretan k’o većina ljudi ovdje. Oni su u otoj drugoj perspektivi i kako vidim često idu radit’ i kad im ne treba, dakle, ne gone ih emocije već oni gone svoju pohlepu od radilišta do radilišta, a to je nagora emocija.
– Joj, joj – frknu kona – ni riječ nisam skontala.
– Logično, k’o kad si u drugoj perspektivi. Sve doživljavaš izokrenuto, zato ti i jest tako kako ti jest.
– Ma kako mi je?
– Eeee, tu sam te strpljivo ček’o! Vidiš, ni ti ne možeš raspoznat’ kako ti je, znači loše ti je samo što ti to nije niko prije mene rek’o u oči, a i ne bilo ti loše, radi takvih k’o što si ti firma Konjuh je propala. Stolice ti taze, znaš li ti, ženo, ikad sjest’!?