Naslovna Društvo Tuzlanka Mirela Delibegović imenovana za prvu ženu državnu predsjedavajuću fiziologije na Sveučilištu...

Tuzlanka Mirela Delibegović imenovana za prvu ženu državnu predsjedavajuću fiziologije na Sveučilištu Aberdeen

Prof. dr. Edhem Čustović objavio je večeras vijest o uspjesima bosanskohercegovačkih istraživača, akademika, inženjera, doktora i drugih stručnjaka ističući ime znanstvenice Mirele Delibegović iz Tuzle kao jedno od najvećih dostignuća bilo kojeg istraživača iz Bosne i Hercegovine.

“Profesorica Mirela Delibegović krenut će stopama pionira inzulina i dobitnika Nobelove nagrade JJR Macleoda koji je na toj funkciji, koju je zadužio monarh, od 1928. do 1935. godine. Profesorica Delibegović vodi istraživanje na razumijevanju uzroka inzulinske rezistencije – kada tjelesne ćelije ne reagiraju pravilno na proizvedeni ili ubrizgan inzulin što dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi – i pronalaženje načina da se ova stanja odgode ili čak preokrenu”, objavio je profesor Čustović večeras.

Ove pozicije  nevjerojatno prestižne i ustanovljene u disciplinama za koje se smatra da su fundamentalne i za kojima postoji stalna i značajna potreba. Profesorica Delibegović sada drži jednu od samo dvije pozicije za fiziologiju u Velikoj Britaniji.

“Dok je otkriće inzulina od strane Macleodovog istraživačkog tima iz Toronta omogućilo spasonosni tretman za osobe sa dijabetesom tipa 1, rad profesorice Delibegović ima potencijal da transformira tretman ljudi koji žive sa dijabetesom tipa 2 ili koji su u riziku od razvoja dijabetesa”, navodi ponosno profesor Čustović.

Mirela Delibegović je na čelu Centra za kardiovaskularne bolesti i dijabetes u Aberdeenu koji istražuje inzulinsku rezistenciju i kako su dijabetes, srčane bolesti, starenje i Alchajmerova bolest isprepletene.

Mirela Delibegović, između ostalog, je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, često prenosi svoje znanje studentima i akademicima u zemlji. Također je ponosni donator Bosnia & Herzegovina Futures Foundation.