Naslovna Istaknuto Ivana Bodrožić dobitnica književne nagrade “Meša Selimović” za roman “Sinovi i kćeri”

Ivana Bodrožić dobitnica književne nagrade “Meša Selimović” za roman “Sinovi i kćeri”

111

Književna nagrada „Meša Selimović“  večeras je u Tuzli dodijeljena hrvatskoj književnici  Ivani Bodrožić za roman  “Sinovi i kćeri”. Ovaj roman prema ocjeni žirija najbolji je roman u protekloj godini objavljen na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Njezina  knjiga može se potpuno poistovjetiti s današnjim vremenom, jer roman govori o  podjelama među ljudima zbog političkih i društvenih prilika u kojima živimo.

„Jako  mi je drago i smatram da je nagrada „Meša Selimović“ veoma posebna, najposebnija na ovim prostorima, jer najviše od svega traga za našim međusobnim razumjevanjem, pokušava nas podjestiti na to da imamo puno više sličnosti nego međusobnih razlika. Uvijek je velika konkurencija, tu su kolege iz cijele regije. Stvarno mi je ovo najdraža nagrada koju sam dobila“, rekla je Ivana Bodrožić večeras u Tuzli novinarima nakon što je primila nagradu „Meša Selimović“.

O svojoj knjizi „Sinovi i kćeri“ ističe da je tematika kojom se bavi veoma teška, ali dodaje da je i život isto tako dosta težak.

„Literatura treba progovoriti o životu. Međutim, nemojte se prepasti. U toj knjizi ima i jako puno vedrine, ljubavi i nježnosti“, istaknula je Bodrožić.

Smatra da nagrada „Meša Selimović“ podsjeća i na blizinu među ljudima zemalja regije.

„Koliko zapravo isto osjećamo, kada osjećamo i bol i patnju i ljubav i prezir i kako lako možemo doprijeti jedni do drugih. Nema uopće ovakvih nagrada na ovim prostorima i zato navijam da raste i da bude svake godine sve više romana u konkurenciji“, rekla je Ivana Bodrožić.

Istaknuti književnik i predsjednik žirija za dodjelu književne nagrade „Meša Selimović“, Semezdin Mehmedinović obrazlažući nagradu je rekao da ovaj roman hrabro govori o sadašnjici i da je Bodrožić postala istinska internacionalna književnica zbog načina na koji piše i o temama o kojima govori.

„Odabrali smo knjigu koja se bavi našom stvarnošću na jedan supstencijalan način, da živimo u tim dramatičnim vremenima obilježenim mnogim političkim i društvenim problemima. Zato je bilo ispravno da izaberemo jedan takav roman, nagradimo knjigu koja inzistira na promjenama. U pitanju je zaista jako dobra knjiga, važna autorica. Ivana Bodrožić je jedno od bitnijih imena književnosti naših jezika. Već postaje internacionalna zvijezda i njene knjige se već prevode i čitaju na mnogim drugim jezicima“, kaže Mehmedinović.

Tuzla već dvadeset godina piše jednu povijesnu književnu priču kroz susrete Cum grano salis. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je ujedno i začetnik ove književne nagrade ponosan je na činjenicu da su građani Tuzle vlasnici najveće književne nagrade na prostoru Zapadnog Balkana.

„Nemate nigdje nagradu koja pokriva četiri države i u čijoj organizaciji dodjele nagrade sudjeluju književnici iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore“, rekao je Jasmin Imamović.

Osim romana „Sinovi i kćeri“ Ivane Bodrožić, za nagradu „Meša Selimović“ natjecali su se još i romani Kontraendorfin“ Svetislava Basare,  zatim roman Zorana Ferića „Putujuće kazalište“ , roman Amile Kahrović Posavljak „Izvedeni iz kičmi“ te roman Želimira Periša Mladenka kostonoga,

Maja Nikolić