Naslovna Istaknuto Život Giuseppea Verdija

Život Giuseppea Verdija

76

Talentirani talijanski skladatelj tijekom života nizao je uspjehe koji su danas neke od najpoznatijih opera na svijetu.

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi rođen je 1813. u selu Le Roncole u blizini Busetta, a malo tko je tad znao da će se njegovo selo stoljeće i pol kasnije nositi upravo njegovo ime.

Verdi je kao dijete naučio svirati orgulje i već s osam godina postao službeni orguljaš u lokalnoj crkvi, koji je za svoj rad uredno primao plaću. Uvidjevši sinov talent i ljubav prema glazbi, roditelji su ga podržali u daljnjem glazbenom obrazovanju.

Ferdinando Provesi, jedan od njegovih prvih učitelja bio je i jedan od ravnatelja Filharmonijskog društva u San Bartolomeu, a Verdija je “naučio sve što je znao”.

Drugi ravnatelj, Antonio Barezzi, svojedobno je komentirao njegovu tvrdoglavost, ali i maštovitost i filozofski stav koji se očituje u Verdijevim aranžmanima. Impresivnog mladića uskoro je zamolio da njegovoj kćeri Margheriti drži satove klavira, tijekom kojih će se dvoje mladih i zaljubiti.

Verdija je san za skladanjem odveo u Milano, gdje ga nisu primili na konzervatorij, no ipak je dobio priliku postaviti svoju prvu operu, Oberto. Opera je odlično primljena i odmah mu je ponuđeno da krene skladati i drugu. Verdijev san napokon se ostvarivao!

Skladatelj koji ne želi skladati

U međuvremenu je oženio Margheritu i s njom imao dvoje djece. Nažalost, Verdijeva privatna sreća nije bila dugog trajanja. Oba djeteta umrla su u ranoj dobi, a njegova ljubljena Margherita podlegla je encefalitisu u 26. godini života. Očajni Verdi zakleo se da nikad više neće skladati.

Ipak, impresario La Scale uspio ga je uvjeriti da nastavi s radom i Verdi je krenuo skladati svoj Nabucco. Ova fantastična opera u La Scali je dobila neviđenih 57 izvedbi, a uskoro su je slušali u cijelom svijetu.

Nakon ovog uspjeha, Verdijeva popularnost je eksplodirala, ali i potražnja. U idućih 16 godina napisao je čak 20 opera. Usporedio je te godine s veslanjem u galiji i zaključio kako od Nabucca nije imao sata mira.

Idućih deset godina Verdi je skladao i putovao, uživajući u izvedbama novih opera na pozornicama mnogih europskih gradova, no prava slava je tek slijedila.

Rigoletto, Trubadur i La Traviata učinile su ga još poznatijim, a melodija La donna e mobile nije se skidala s usana publike.

Shakespeare kao inspiracija

S ogromnim uspjehom, Verdiju su dolazili i veliki projekti. Jedan takav dogodio se kada ga je vicekralj Egipta odabrao ga je kao skladatelja opere koja će se izvesti u čast otvorenja Sueskog kanala. Tako je nastala Aida, koja se barem jednom godišnje izvodi u opernim dvoranama diljem svijeta.

Nakon što je skladao Rekvijem za Manzonija, impresarija La Scale koji mu puno pomogao tijekom prvih dana karijere, Verdi je objavio da se povlači u mirovinu. Ipak, ovog skladatelja ni godine nisu spriječile u stvaralaštvu pa je tako u tajnosti radio na novoj operi, Otellu. Nakon skoro deset godina rada opera je zasjala na pozornici i ostvarila svjetski uspjeh, a Verdi se već pripremao za svoj posljednji veliki nastup, no ovaj put u komičnom tonu.

Falstaff je jedna od dvije komedije koje je Verdi ikad napisao, a objasnio ju je potrebom da se malo nasmije nakon što je izmasakrirao tolike heroje i heroine.

Svoje zadnje godine proveo je baveći se filantropskim aktivnostima, a umro je od posljedica moždanog udara u 87. godini. Koliko je bio poznat i obožavan govori činjenica da ga je na sprovodu ispratilo preko 300.000 ljudi, a 820 pjevača pjevalo mu je Zbor židovskih robova iz njegovog Nabucca.

1963., u čast velikom skladatelju, njegovo rodno selo izmijenilo je ime u Roncole Verdi.