Naslovna Društvo Obnovljen Dom kulture “Husino”: Dom s bogatom povijesnom i kulturnom tradicijom (foto)

Obnovljen Dom kulture “Husino”: Dom s bogatom povijesnom i kulturnom tradicijom (foto)

427

Zgrada Doma kulture na Husinu nadomak Tuzle dobija novi izgled zahvaljujući suradnji Vlade Federacije BiH, Grada Tuzle i UNDP-a. Adaptacija objekta koštala je 111. 000 KM, a Grad Tuzla sudjeluje s 33. 000 KM.

U okviru Programa integriranog lokalnog razvoja ( ILDP)  kao zajedničkog projekta  Vlade Švicarske i UNDP-a, osigurana su sredstva za adaptaciju Doma na Husinu.

„Imamo ovdje plod dobre saradnje s UNDP-om. Ovaj dom na Husinu je simbol Tuzle i BiH te smo utoplili zgradu, promijenili fasadu, promijenili neke otvore, u sali strop i pod, spomen sobu uredili. Radi se o investiciji  većoj od 111.000 KM. Uspjeli smo to zajedno uraditi. Dalje, da se ovdje napravi plato kao mali trg, dobar je i pogodan za ljetne manifestacije. Sve izgleda ljepše i zadovoljstvo mi je zbog građana i građanki Husina da je ovaj projekat završen“, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle prilikom obilaska Doma.

Nikica Vidović, vijećnik Gradskom vijeću Grada Tuzle kaže za Hrvatski glasnik  ističe da se već dugo zagovaralo da dođe do rekonstrukcije Doma, jer je to središte okupljanja kako za stanovnike Husina tako i sve one Tuzlake.

„U protekle četiri godine zajedno s Vladom FBiH i Gradom Tuzla pripremali smo i radili na tome da se važni projekti realiziraju na Husinu i danas ovaj lokalitet izgleda potpuno drugačije. Nakon gradnje kružnog toka, izgradnje nogometnog igrališta, uređenja ambulante i sada Doma doista je ostvaren izniman napredak u poboljšanju kvalitete života. Dom na Husinu je za sve nas mjesto od posebnog povijesnog značaja i to smo uvijek naglašavali. I dalje ćemo u Gradskom vijeću nastaviti  inicirati projekte koji doprinose kvalitetnijem društvenom i kulturnom životu kako na Husinu tako i u drugim mjestima u našem gradu“,  istaknuo je Vidović.

Osim što će Dom imati ljepši izgled, adaptacijom se ostvaruju i značajne uštede kada je u pitanju energetska efikasnost, ali i stvaraju se bolji uvjeti za bolje funkcionisanje objekta u svakom smislu.

„U protekla dva mjeseca su izvedeni radovi na postavljanju termičke fasade, zaštiti stropa objekta, zamjeni  vanjske stolarije i radovi na uređenju spomen sobe posvećene Husinskoj buni te radovi na zamjeni većeg dijela unutrašnje stolarije“,  pojasnio je Nedžad Delić iz Službe za komunalne poslove Grada Tuzle.

Obnovljeni Dom dobro će doći i Udruzi  „Srce Husina“  koja se volonterski uključila u obnovu i nabavila sportske rekvizite za mještane. No, njihova uloga puno je šira.

„Kao Udruga se bavimo socijalnim pitanjima starih i iznemoglih mještana na Husinu i Ceriku. Tu smo za naše mještane besplatno. Radimo na tome da svakome onome tko se nema na koga osloniti,  ponudimo prijevoz do doktora, platimo račune, obavimo kupovinu. To je primarni cilj, ali sa ostalim mještanima se trudimo da i kroz druge aktivnosti doprinesemo našoj zajednici“, ispričao je Davor Marjanović, predsjednik Udruge.

Spomen dom  „Husinska buna“  djeluje u sklopu Centra za kulturu Tuzla. U tom prostoru se organiziraju različiti kulturni događaji, svečanosti, glazbeni  nastupi te edukacijske i druge aktivnosti stanovnika Husina.  Dom ima dvije dvorane sa 280 mjesta. U sklopu Doma je i spomen soba Husinske bune  „Husinjani u buni i revoluciji“ . Tu je i HKUD Husino sa svojim sekcijama, a prostorije koristi i mjesna zajednica Husino.

Podsjećamo ovaj hvale vrijedan projekt podržao je Razvojni program UNDP-a, u okviru Programa integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji je zajednički projekt Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), a provodi se u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i oba entitetska saveza općina  i gradova.

Grad Tuzla se javio na Javni poziv Federalnog ministarstva finansija za odjelu sredstava iz Grant sheme „Poboljšanje dostupnosti i kvaliteta javnih usluga u općinama i gradovima u FBiH“, koja su osigurana putem Projekta integriranog lokalnog razvoja, kojeg provodi UNDP (ILDP) BiH.

N. Tadić/ HG