Naslovna Istaknuto Dr. Vesna Dropić Suljević: Imunizacija je najefikasnija zaštita od bolesti koje su...

Dr. Vesna Dropić Suljević: Imunizacija je najefikasnija zaštita od bolesti koje su nekada odnosile živote djece

2113

U povodu Europskog tjedna imunizacije, prim. dr.  Vesna Dropić Suljević, istaknuta pedijatrica koja je cijeli svoj radni vijek provela s najmlađima, u razgovoru za Hrvatski glasnik govori o važnosti imunizacije djece. Podsjeća na činjenicu da je u Tuzli nekada bilo više od 95 posto cijepljene djece te upozorava da je moć antivakcera ogromna, da roditelji sve manje slušaju struku, a sve više posežu za savjetima na društvenim mrežama. Dr. Vesna Dropić Suljević  pozvala je roditelje na odgovornost  da zaštite i čuvaju zdravlje svoje djece

HG: Doktorice, Europski je tjedan imunizacije.  Podaci govore da je sve manje cijepljenje djece, što mislite zašto stagnira cijepljenost djece i u BiH?

Dropić Suljević: Rado ću govoriti o ovoj vrlo bitnoj temi za našu djecu.Slažem  se da  opada broj cijepljene  djece kod nas. Kada sam počinjala svoj rad kao liječnica Dječijeg dispanzera u Tuzli, imali smo odličan centar za cijepljenje  sa uvijek istim sestrama, koje su ovaj posao perfektno radili, naravno uz nadzor liječnika. U tom periodu osamdesetih, cijepljenost naše djece je bila preko 95%. Stagnira iz puno razloga, roditelji  sve više po savjete posežu za internetom, udružuju se u neke grupe, koji misle da sve znaju pa i ovo osjetljivo poglavlje preventivne pedijatrije, ne odlazi se na teren  kao nekada u škole, mjesne zajednice okolnih sela i nekada je cijepljenost bila obaveza, a ne želja roditelja. To sve udruženo dovelo je da je sada stopa cijepljenosti mnogo lošija.

HG: Kolika je moć antivakcera danas koji su gotovo svakodnevno u medijima s milijun razloga       zašto djecu ne treba cijepiti?

Dropić Suljević: Nažalost ogromna, žele da se bave onim što je tako bitno, daju sebi tako odgovornu ulogu. Nalaze mnoge razloge da uvjere  svoje istomišljenike u ispravnost onoga što tvrde. Decenijama sam radila na ovom odgovornom zadatku i uvijek prije cijepljenja dijete pregleda pedijatar i  na osnovu uvida u zdravstveni karton djeteta i pregleda odobrava cijepljenje djeteta  ili to iz nekih razloga odloži. Cjepivo je antigen, koji kada se ubrizga može izazvati neke reakcije, bol na mjestu uboda, temparaturu, ali samo kao odgovor i sve to traje veoma kratko dan, eventualno dva.  Ali benefit je ogroman na duge staze.

HG: Još jednom onda da podcrtamo. Imunizacija djece, koliko je važna?

Dropić Suljević:  Imunizacija je veoma važna, epohalna, zaštita od bolesti koje su nekada odnosile živote djece.

HG: Mnogi znanstvenici govore da zbog nedovoljne procijepljenosti djece može doći do povratka bolesti koje su gotovo bile iskorijenjene  zahvaljujući imunizaciji?

Dropić Suljević: Potpuno se slažem uz sve ovo zbog čega je cijeli svijet stao,sada nam treba još neka epidemija, zaista ne znam kako bi to izgledalo  u ovom u čemu smo sada. Krajnje uznemirujuće.

HG: Što mislite zašto roditelji sve više dolaze sa stavovima protiv cijepljenja, što bi im liječnici preporučili, što ste Vi u svojoj praksi savjetovali roditeljima?

Dropić Suljević:  Neka roditelji vjeruju struci ,ne možemo svi sve znati i raditi nešto zašto nismo kvalifikovani. Nikada nisam cijepila  bolesno dijete, prije je uvijek slijedio razgovor sa roditeljima, pregled dječijeg kartona i pregled djeteta i tek onda smo cijepili dijete ili to odlagali iz nekog razloga za neki drugi termin.

HG: Već smo svjedočili povratku morbila, koliko su one opasne za ljudsko zdravlje, koje su posljedice?

Dropić Suljević: Tako je, to je iskorijenjena dječija zarazna bolest ,ali uz ovakav stav roditelja i antivaksera, vrlo lako može doći do epidemije ,koliko god je to dječija zarazna bolest može se klinička slika jako iskomplikovati, kao i sve druge virusne bolesti i uzrokovati i smrt od komplikacija, koje niko od nas ne želi da se dese.  Kod nas je postojao jedan veoma ispravan standard koji bi i sada trebao biti, a to je da se djeca ne mogu upisati u škole bez  da nisu cijepljena.

 HG: Koja bi bila Vaša poruka u tjednu imunizacije?                                   

Dropić Suljević: Pustite struci da brine o zdravlju vaše djeca, poštujte kalendar redovne vakcinacije, slijedite upute liječnika i budite odgovorni, zbog vašeg djeteta, a i sve druge djece.

 

Maja Nikolić