Naslovna Istaknuto Hrvatski glasnik u narednom razdoblju donosi virtualno putovanje Bosnom i Hercegovinom

Hrvatski glasnik u narednom razdoblju donosi virtualno putovanje Bosnom i Hercegovinom

125

Napretkova zaklada Otvorena kuća u Garevcu – Centar za mir i kulturu dijaloga provodi jedan hvale vrijedan projekt  u suradnji Napretkovim članom  gospodinom Berislavom Sekeljom, kolekcionarom  i zaljubljenikom u filateliju različitih poštanskih dokumenata, žigova, poštanskih marki, razglednica i dopisnica.

 „Ovim virtualnim putovanjem kroz prirodne ljepote i poštansku povijest Bosne i Hercegovine pokušat ćemo „putovati“ na jedini mogući način u ovom vremenu nametnute nam izolacije. Cilj projekta je ukazati i na činjenicu da je Bosna i Hercegovina zbog svojih prirodnih ljepota i bogate kulturne baštine još u zadnjoj četvrtini 19. stoljeća bila prepoznata, između ostalog i kao zemlja turističkog interesa. Povezivanje prirodnih ljepota i bogate kulturne baštine je veliki neiskorišteni kapital u razvoju turizma u BiH“, kaže za Hrvatski glasnik Slavica Mijić Lukač,  predsjednica Napretkove zaklade Otvorena kuća

U narednom razdoblju, već od danas,  tako ćemo moći i na stranicama Hrvatskog glasnika, u 17 nastavaka, dva puta mjesečno, čitati vrijedne povijesne tekstove kroz koje ćemo upoznavati Bosnu i Hercegovinu, kakvu nismo poznavali i kakvu više nemamo priliku vidjeti.

Zanimljivo je da kroz ovo zanimljivo putovanje Sekelj koristi putopise velikog ljubitelja prirode i putopisca Rudolfa baruna Maldini Wildenhainskog iz davne 1912. godine i fotografije originalnih i rijetkih poštanskih dokumenata, žigova i poštanskih fraktura i starih razglednica iz privatne kolekcije.

 „Prekrasnim tekstovima putopisca baruna Maldini Wildenhainskog putovat ćemo uskotračnom željeznicom kroz prirodne ljepote stare Bosne, odmoriti se u hanovima i na izvorištu bosanskih rijeka, uživati u pogledu na njenu „prirodnu krasotu, bogatstvo te na poseban karakter zemlje, naroda i povijesti“, kaže Mijić Lukač.

Stoga vrijedi ostajati i navraćati na stranice Hrvatskog glasnika, na putovanju od Miljacke preko Bune, Bosne, Vrbasa, Plive, Rame, Čemerno sedla, Prenja i Jablanice, Trebevića, Ilidže, Kiseljaka, Bjelašnice, Vjetrenice, Vrela gornjeg i donje soli (Tuzla) do Popovog i Skopljanskog polja i zajedno istražimo što nam danas Bosna i Hercegovina nudi.

Zahvaljući gospodinu Sekelju, gospođi Slavici Mijić Lukač  i Napretkovoj zakladi u Garevcu upoznat ćemo i neodvojivu povezanost poštanske povijesti BiH i trasa uskotračne željeznice. Danas su one dijelom uništene, ali i njihovo postojanje na pojedinim sačuvanim dijelovima trasa ostavlja mogućnost  budućeg istraživanja, ali i projekata promocije kulturno- povijesnog i ekološkog turizma.

Projekti revitalizacije trasa uskotračnih pruga u svrhu razvoja turizma i očuvanja kulturno-povijesnog naslijeđa BiH su izazov, ali i mogućnost u razvoju posebnosti razvoja bosanskohercegovačkog turizma.

Berislav Sekelj, filatelist iz Zagreba, kolekcionar i zaljubljenik u filateliju različitih poštanskih dokumenata, žigova, poštanskih marki, razglednica i dopisnica…povest će nas u 17 nastavaka kroz prelijepe predjele i poštansku povijest stare Bosne.
Kroz ovo zanimljivo putovanje Sekelj koristi putopise velikog ljubitelja prirode i putopisca Rudolfa baruna Maldini Wildenhainskog iz davne 1912. godine i fotografije originalnih i rijetkih poštanskih dokumenata, žigova i poštanskih fraktura i starih razglednica iz privatne kolekcije.
Berislav Sekelj je autor knjige „Poštanska povijest BiH 1878-1918“( 2005.) i brojnih vrijednih filatelističkih izložbi kao i izložbi starih razglednica koje se posljednjih godina sve više službeno i ravnopravno pojavljuju na renomiranim filatelističkim izložbama u prvom redu kao slikovno-dokumentarna vrijednost iz prošlih vremena.
2003. – 2010. sudjelovao je sa svojim izlošcima na regionalnim i svjetskim izložbama i osvojio brojne nagrade i “veliko srebro” za knjigu na svjetskoj izložbi u Washingtonu u kategoriji filatelističke literature.

 

M. Nikolić