Naslovna Društvo Desetominutnom šutnjom na Trgu slobode mladi poručili: “Nemojte se zatvarati u sebe,...

Desetominutnom šutnjom na Trgu slobode mladi poručili: “Nemojte se zatvarati u sebe, ne postoji problem koji se ne može riješiti”

188

Na Trgu slobode u Tuzli sinoć je održana desetominutna šutnja povodom nedavnog samoubojstva apsolventice pravnog fakulteta u Tuzli i društvene aktivistice Adise Atiković.

“Ovo je gubitak svih nas, nas kao društva. Gubitak koji se ne mjeri statistikama i javnim čarkama, već bolom i nedostatkom koji se nikada neće nadomjestiti. Danas je to bila moja draga prijateljica, aktivistica, književnica i neko ko je volio da sluša i priča. Nje više nema. Sve ovo mnogo boli, boljet će i nikada nećemo saznati pravi razlog ove velike tragedije. Bol i probleme koje je ona nosila, zauvijek će ostati samo njeni i bez prilike da se riješe uz pomoć svih nas”, objavio je jedan od organizatora skupa.

Mladi pozivaju društvo da djeluje tako da se ne ponavljamo, kako se mladi ne bi osjećali usamljeno i u bezizlaznim situacijama.

“Mentalno zdravlje postoji kako bi ga zaštitilo i njegovalo. Kad dušu boli, ne liječi se lijekovima, već uglavnom razgovorom i toplim riječima. Kad dođemo u situaciju beznađa, ljudi koji žive oko nas najbolji su lijek. Živimo u društvu stereotipa i predrasuda. Tvrdoglavost nam postaje prepreka da pomognemo čovjeku koji umire prije nas. Jedini način da se prevladaju takvi događaji i izgradi bolja i zdravija budućnost jest razgovor, iskren odnos i povjerenje. Mali korak za svakoga od nas u životu, ali vrlo ogroman i učinkovit za bolje društvo i međuljudske odnose” rekao je Kenan Suljić, jedan od organizatora skupa.

“Dragi prijatelji, razgovarajte, nemojte se zatvarati u sebe, ne postoji problem koji se ne može riješiti, budite ljubazni jedni prema drugima, volimo se i budimo podrška!”, poručili su iz Omladinskog resursnog centra.

HG