Naslovna Istaknuto Vlada TK povukla odluku da umirovljenik bude direktor Zavoda za kulturno povijesno...

Vlada TK povukla odluku da umirovljenik bude direktor Zavoda za kulturno povijesno naslijeđe

135
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vlada Tuzanskog kantona je  poništila Odluku kojom je data suglasnost na Odluku Upravnog odbora Javne ustanove Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK za izbor i imenovanje Muniba Efendića na poziciju direktora ove ustanove.

Vlada je zadužila Upravni odbor ove javne ustanove da preispita svoju Odluku kojom je Efendić izabran i imenovan na poziciju direktora te da u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem, donese odgovarajuću odluku.

„Naknadno je utvrđeno da imenovani ne ispunjava uvjete zbog starosti, odnosno, da ima više od 65 godina. Komisija koju je imenovao UO ove ustanove je sačinila listu kandidata koji su se prijavili na konkurs i koji ispunjavaju uvjete, a ovo je bio jedini kandidat. Ta komisija je bila dužna utvrditi je li kandidat ima sve uvjete koji su bili predviđeni konkursom“, rekao je Kadrija Hodžić, premijer TK.

Hodžić tvrdi da je Vlada TK odmah regirala kada je saznala da kandidat ne ispunjava uvjete.

„Ovim Vlada ispunjava svoju odgovornu funkciju da na javne funkcije, na fukncije direktora bira najkompetentnije osobe. Postupili smo na način da tu obavezu prema građanima TK, ispunimo“, izjavio je premijer.

Efendić je magistar političkih nauka i profesor povijesti u mirovini. Inače je član Glavnog odbora SDP-a. U mirovini je manje od godinu i pol dana.

„Točno je da sam u mirovini od osmog mjeseca 2020 godine. Vidio sam konkurs u Zavodu, znao sam da imam pravo da se prijavim, konkurisao sam, obavio intervju, rekli su da sam bio izvanredan i kasnije su me obavijestili da sam prošao“, kazao je prošli tjedan za medije.

Funkciju direktora Zavoda do sada je obnašao Kemal Nurkić.

Nataša Tadić