Naslovna Društvo Svjetlana Kakeš: Pozivamo građane da se prijave na Javni poziv smanjenja aerozagađenja...

Svjetlana Kakeš: Pozivamo građane da se prijave na Javni poziv smanjenja aerozagađenja u Tuzli

898

Grad tuzla objavio je Javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja  u individualnim stambenim i individualnim stambeno-poslovnim objektima na području grada Tuzle.

Pod mjerama smanjenja aerozagađenja koje su predmet sufinansiranja podrazumijevaju se: nabavka i ugradnja toplotnih pumpi, “utopljavanje” objekata u kojima se planira ugradnja toplotne pumpe, u vidu nabavke i ugradnje materijala za izolaciju vanjskih zidova i tavanice objekata i nabavke i ugradnje vanjske stolarije,  nabavka i ugradnja kompaktnih toplinskih podstanica – KTP i nabavka i ugradnja kotlova sa isključivim pogonom na drvnu biomasu – peći na pelet.

Kako je za Hrvatski glasnik rekla Svjetlana Kakeš, šefica Službe gradonačelnika, Grad Tuzla kontinuirano radi na provođenju različitih mjera za smanjenje aerozagađenja.

“Između ostalog, rezultat tog rada je više od 110 kilometara izgrađene mreže daljinskog grijanja i više od 60 posto priključenih domaćinstava na sistem daljinskog grijanja. Građani Tuzle imaju najkvalitetnije i najjeftinije grijanje u BiH, a vjerujem i šire. Nažalost, širenje mreže daljinskog grijanja je dugotrajan proces, a u neke dijelove grada, zbog tehničkih i drugih pretpostavki nije ni moguće doći”, kaže nam Svjetlana Kakeš.

Uvidjevši to, a želeći napraviti značajnije pomake na smanjenju aerozagađenja i unapređenju kvaliteta života svih građana, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je još 2019. godine Gradskom vijeću predložio, da se paralelno sa nastavkom širenja mreže daljinskog grijanja, iz proračuna Grada izdvoje i sredstva za sufinanciranje mjera za smanjenje aerozagađenja.

“To se pokazalo odličnim potezom i po zadnja tri javna poziva Grad je dodijelio 1.480.000 KM za sufinanciranje mjera smanjenja aerozagađenja u više od 500 individualnih objekata. Znači da je, zahvaljujući ovim mjerama, najmanje ovih 500 objekata prestalo da koristi fosilna goriva i time  znatno manje zagađuje zrak”, pokasnila je Kakeš.

Interes građana je sve veći i ove godine su izdvojena znatno veća sredstva, 1.390.000 KM je na raspolaganju građanima po ovom Javnom pozivu.

“Veoma su pojednostavljene procedure, nivo potrebne dokumentacije je sveden na minimum i važno nam je da se što više građana prijavi i sudjeluje, kako bi sebi i svojoj okolini, svima nama zrak bio čišći i život ugodniji. Naše kolegice i kolege iz Službe za komunalne poslove su veoma angažirani na realizaciji ovih aktivnosti i na raspolaganju su građanima za sva potrebna pojašnjenja i konsultacije i mogu ih kontaktirati na 035 307 340”, istaknula je Svjetlana Kakeš za Hrvatski glasnik.

Javni poziv je otvoren do 1.2.2022. što je sasvim dovoljno vremena za pripremu prijave. Mjere smanjenja aerozagađenja koje nisu predmet sufinanciranja podrazumijevaju nabavku i ugradnju uređaja za zagrijavanje sa pogonom na električnu energiju. Kompletan tekst Javnog poziva, sa pripadajućim prilozima, možete preuzeti na sljedećim linkovima:

IX JAVNI POZIV za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja na području grada Tuzle u 2022. godini

Obrazac prijave na javni poziv
IZJAVA 1-IX Javni poziv za dodjelu sredstava
IZJAVA 2-IX Javni poziv

M. Nikolić