Naslovna HKD Napredak Violinistica Lorena Milina i pijanist Miron Konjević u Tuzlu donijeli dašak klasike

Violinistica Lorena Milina i pijanist Miron Konjević u Tuzlu donijeli dašak klasike

336

Pod okriljem Generalnog konzulata RH u Tuzli, HKD Napretka Glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana Tuzla te uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske večeras je u Ateljeu Ismeta Mujezinovića upriličen svečani koncert violinistice Lorene Miline i pijanista Mirona Konjevića.

Umjetnici su koncert započeli poznatom Sonatom za violinu i klavir u G-duru W. A. Mozarta, nakon čega je uslijedio ”dijalog” dvoje hrvatskih skladatelja Dore Pejačević i Borisa Papandopula. Između točaka je održano i kratko predstavljanje  zanimljivosti iz života ovih znamenitih skladatelja.

“Željeli smo skrenuti pažnju na važnost kulturnog naslijeđa kojeg su iza sebe ostavili hrvatski skladatelji s ciljem jačanja međunarodne prepoznatljivosti Republike Hrvatske”, istaknula je Lorena Milina.

Inicijatorica projekta, violinistica Lorena Milina, ostvarila je niz međunarodnih suradnji te promovirala hrvatske skladatelje uz moralno i financijsko pokroviteljstvo udruga Hrvata van Republike Hrvatske te javnih izvora (Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva kulture i medija, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstava Republike Hrvatske u svijetu i mnogih drugih).

“Sretna sam što su Generalni konzulat Republike Hrvatske u Tuzli i HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla prepoznali važnost ovakvog projekta, s entuzijazmom prihvatili ideju te smo krenuli u realizaciju. Također, želim iskoristiti priliku i zahvaliti se Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske bez čije podrške ne bi bilo moguće ostvariti zamišljeno’’, kazala je Lorena Milina.

Pored brojnih priznanja i uspjeha violinistice Lorene, izdvajamo dva dvogodišnja specijalistička studija u Parizu na konzervatoriju La Schola Cantorum u klasi prof. Violete Smailović-Huart gdje je stekla Diplome de virtuosite i Diplome de concert-cycle de perfectionnement. Također, usprkos nemogućim uvjetima pandemije, 2020. g. pokreće festival klasične glazbe na otoku Korčuli pod nazivom Fermata festival. Trenutno je zaposlena kao viši asistent na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, a suradnju sa svestranim glazbenikom Mironom Konjevićem započela je 2021. g.

“Kolega Miron Konjević kompozitor, klavirist, čembalist, korepetitor… dug je niz, moj je prijatelj i suradnik. Istaknula bih naše koncerte u Sarajevu pod okriljem Koncertne sezone Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu te koncert u Vitezu pod okriljem HKD Napredak Vitez i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske ’’, dodaje Milina.

Umjetnicima Tuzla nije nov teren i već su svirali pred tuzlanskom publikom.

”Tuzla je grad bogate kulturne tradicije i uvijek se pozitivno iznenadim koliko su naši koncerti posjećeni”, kazala je za Hrvatski glasnik Lorena Milina.

Ivana Perić