Naslovna Istaknuto Vidović: Tuzla već sedam godina bez statuta grada

Vidović: Tuzla već sedam godina bez statuta grada

791

Nikica Vidović, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Tuzle nekoliko mjeseci se borio da ne dođe do imenovanja članova Savjeta mjesnih zajednica u Tuzli na način kako je to već učinjeno, jer to znači izravno kršenje Zakona i Statuta po kojima Grad Tuzla funkcionira. Za Hrvatski glasnik kaže da će o svemu upoznati sve relevantne međunarodne i domaće institucije, jer ovaj način izbora Savjeta mjesnih zajednica jedinstven je u BiH i nije u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi Federacije Bosne i Hercegovine.

HG: Gospodine Vidoviću, Vi tvrdite da  imenovanje članova Savjeta mjesnih zajednica u Tuzli nije bilo u skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave i Statutom po kojem Grad Tuzla djeluje?

Vidović: Zakon i Statut Općine Tuzla po kojem trenutačno funkcioniramo prekršen je. O tome smo u dva navrata upozoravali vijećnike prije nego što se glasovalo o imenovanjima. U Tuzli se već treći put događa identična situacija, a to je da se organi Mjesne zajednice imenuju mimo ikakve logike uz kršenje statutarne odredbe koja jasno definira da se moraju uvažiti rezultati za konkretno mjesno područje s lokalnih izbora. I takav način izbora kakav se primjenjuje u Tuzli je jedinstven,  jer sve druge lokalne zajednice imaju zasebne izbore u Mjesnoj zajednici što je jedini zakonit način koji je propisan Zakonom o principima lokalne samouprave FBiH. U Tuzli vlast u tom smislu pokazuje da želi apsolutnu kontrolu. Ja sam tražio  da se pojasni metoda po kojoj se izvršila raspodjela mjesta za političke subjekte po mjesnim zajednicama, ali toga nema.  Ne postoji uopće pojašnjenje za materijal koji je razmatran. U Tuzli vrijedi zakon jačega, a to je put u anarhiju.

HG: Kakvu poruku gradski vijećnici šalju ako je tako i  ako su na takav način spremni svjesno prekršiti akte po kojima bi trebali djelovati?

Vidović: Žalosno je da vijećnici rade u  “u sivoj zoni” i svjesno idu u proces kršenje zakona. Često uradimo nešto protuzakonito pa to na narednim sjednicama ispravljamo. Primjer je Udruženje  roditelja i prijatelja djece oboljele od dijabetesa “Novi horizonti” koji su odlukom Vijeća uvršteni u proračun. Kada se nastojala takva odluka poništiti, ja sam istaknuo da to nije moguće te da je to protuzakonito. Na kraju se to pokazalo ispravnim i pokazalo se da nam nedostaje političke odgovornosti. Vjerujem ipak  da ćemo mi u HDZ BiH temu izbora u savjete ponovno uspjeti vratiti u zakonske okvire. Već dva puta smo i u prethodnim izbornim ciklusima imali iste probleme. Nažalost gubimo vrijeme i iscrpljujemo se i šaljemo vrlo lošu sliku iz Tuzle. I ono što je žalosno da nitko od vijećnika ne osjeća odgovornost za svoje postupke.

HG:  Na koji način Vi zagovarate izbor organa mjesne zajednice

Vidović: Najbolji model je kao i u drugim općinama i gradovima, a to je da se organiziraju zasebni izbori za organe mjesne zajednice i da svatko ima pravo birati i biti biran. To i bio najdemokratičniji model. Drugi model je da se rezultati s lokalnih izbora u konkretnoj mjesnoj zajednici primjene za izračun raspodjele mandata. Tako bi se poštivala volja stanovništva koje je izašlo na izbore. Vrlo jednostavno se dođe do izračuna metodom koja se koristi i  za raspodjelu mandata u Gradskom vijeću. Danas na način kako je to izglasano imate situaciju da politički subjekt s osvojena dva glasa ima isti broj mandata kao i netko tko ima 20 puta više. To je apsurd. Da je to pogrešno potvrdilo je i Federalno ministarstvo pravde kroz tri mišljenja kojim su tumačili tuzlanski način izbora. Također, zagovaramo da mjesna zajednica ima svoj Statut, koji će definirati i izbore u mjesnoj zajednici, račun, žig i pravni subjektivitet.

HG: Zašto Tuzla još uvijek nema Statut Grada i zašto se izbjegava Statut staviti na dnevni red?

Vidović: Ta činjenica je doista neshvatljiva. Sedam godina od proglašenja grada mi nemamo Statut Grada. Jedini razlog takvog stanja jeste želja da sva moć odlučivanja bude skoncentrirana u nekoliko osoba. Podsjećam nas sve, da su u predizbornoj kampanji sve političke stranke zagovarale kako će odmah biti usvojen Statut Grada. HDZ BiH je još u prošlom sazivu predložio Statut Grada, Statut Mjesnih zajednica, ali on se nikada nije našao na dnevnom redu. Jedan od problema za vladajuće jeste i kako urediti mjesnu samoupravu. Također,  svi smo svjesni da su potrebne i neke druge reorganizacije jer danas nitko nije zadovoljan funkcionalnošću gradske uprave. Neke od najjednostavnijih funkcija grada su na niskoj razini i tuzlaci nisu zadovoljni na koji način se upravlja i kakvu uslugu dobivaju. Tuzli je potreban novi koncept upravljanja i razvoja koji neće ovisiti o jednom čovjeku.

HG: Je li istina da ćete o svemu upoznati domaće i Međunarodne institucije?

Vidović: Naravno da ćemo upoznati sve relevantne domaće i međunarodne institucije. To smo učinili i prošli put kad je bila identična situacija. Svi su s nevjericom promatrali da se tako nešto događa u Tuzli. Danas sve relevantne međunarodne organizacije u BiH rade na jačanju mjesne samouprave, samo je u Tuzli drugačije. Razočaran sam radom Gradskog vijeća i vjerujem da će u budućnosti doći do podizanja kaznenih prijava, tužbi i čestih skidanja točki radi usuglašavanja i vraćanja u zakonske okvire. O svemu tome pripremamo dokumentaciju koju ćemo odaslati na različite adrese.

Također upoznat ćemo i naše dosadašnje članove Savjeta i objasniti kao neće sudjelovati u radu u svojim Mjesnim zajednicama, jer im je netko to pravo oduzeo. U njihove mjesne zajednice će doći predstavnici nekih drugih političkih subjekata koji su osvojili po dva ili tri glasa ili nijedan.

M. N. /HG