Naslovna Društvo Visoki predstavnik u BiH poručio: Neće biti odcjepljenja unutar Bosne i Hercegovine

Visoki predstavnik u BiH poručio: Neće biti odcjepljenja unutar Bosne i Hercegovine

89

Visoki predstavnik Valentin Inzko obratio se  Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija s porukom da Međunarodna zajednica i progresivne snage u BiH prave fundamentalnu grešku ako pretpostavljaju da će se “stvari nekako riješiti jer vrijeme radi za nas”.

“To je fundamentalna greška sve dok su snage dezintegracije jače od snaga reintegracije. Da bi vrijeme bilo na našoj strani, moramo se vratiti dinamici reforme i reintegracije”, istaknuo je Inzko.

Dodao je da su, kao dio dugogodišnje politike osporavanja osnova Daytonskog sporazuma, vlasti Republike Srpske na čelu sa Miloradom Dodikom u martu usvojile niz zaključaka u tom pravcu.

“Kao što sam izvijestio, ti zaključci predviđaju razgovore između domaćih političkih aktera o budućnosti BiH, ostavljajući otvorenu opciju za takozvanu “mirnu disoluciju” zemlje”, rekao je Inzko.

Dodao je da su se travnju čelnici stranaka vladajuće koalicije Republike Srpske sastali, a Dodik je najavio da će RS formirati timove za pregovore.

“Jasno je stavljeno do znanja da, ukoliko smjer i ishod tih razgovora ne budu po volji vlasti Republike Srpske, Republika Srpska, citiram “zadržava pravo da donese konačnu odluku o svom budućem statusu”. Kao što se i moglo očekivati, ovakav razvoj događaja uzburkao je stranke sa sjedištem u Federaciji, posebice bošnjačke stranke, od kojih je većina odbacila mogućnost “mirne disolucije”, a neke su predvidjele i rat u slučaju da se Republika Srpska pokuša odcijepiti od BiH. Kao visoki predstavnik, želim biti jasan: Dayton ne daje pravo entitetima da se odcijepe”, potcrtao je Inzko.

Naglasio je da je političko ozračje zatrovano, a napredak na provođenju reformi gurnut u drugi plan.

“I krajnje je žalosno što su vlasti Republike Srpske izabrale baš ovaj trenutak, kada je cijela država još uvijek u problemima zbog pandemije COVID-19. To je istovremeno i trenutak kada su vlasti Republike Srpske morale posuditi 300 milijuna eura prodajom obveznica na londonskoj berzi kako bi pokrile proračunski deficit jer nisu htjele prihvatiti lako rješenje i reforme koje je predložio MMF”,  naveo je, između ostalog, Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

FENA/HG