Naslovna HKD Napredak Večeras zatvaranje XXV. Međunarodne likovne kolonije Breške. Tamo gdje umjetnost postaje snaga...

Večeras zatvaranje XXV. Međunarodne likovne kolonije Breške. Tamo gdje umjetnost postaje snaga i energija

Međunarodna likovna kolonija Breške koja je ove godine održana po dvadeset i peti put i na kojoj je sudjelovalo trinaest umjetnika iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Mađarske, Austrije i BiH, večeras u 19, 00 sati će svim posjetiteljima predstaviti novonastala umjetnička djela i time ozvaničiti kraj ovogodišnje likovne smotre na Breškama.

Provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić poseban je gost ovogodišnje Kolonije koju će zatvoriti, ali i govoriti o važnosti umjetnosti za duhovno bogatstvo čovjeka, posebno u smislu kada umjetnost ljude okuplja, ruši barijere i kada se to zajedništvo ljudi s različitih strana Europe događa unutar crkve.

Upravo u tome i jeste veličina i važnost Međunarodne likovne kolonije Breške koju zajedničkim snagama i s velikom ljubavlju već četvrt stoljeća organiziraju HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla, Franjevački samostan Tuzla i Župa Breške.

Stoga organizatori pozivaju sve ljude da im se pridruže večeras na prelijepim Breškama i podijele radost još jedne uspješno organizirane likovne kolonije.

“Naša Kolonija će uvijek biti otvorena i svaka nam Kolonija daje još više snage i nekih novih ideja za novu, narednu godinu. Nismo samo mi ti koji se volimo hvaliti, nego nam to potvrđuje sve veći broj umjetnika koji žele doći na Breške, potvrđuju nam to institucije koje podržavaju Koloniju i Napredak, a posebno nam to potvrđuju Breščani koji žive ovu Koloniju i trude se biti što bolji domaćini”, rekao je Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla.

Tijekom svečanosti zatvaranja Međunarodne likovne kolonije Breške očekuje se prisustvo velikog broja zvaničnika, koji su Koloniju uvrstili u događaj od iznimne važnosti za Tuzlu i Tuzlanski kanton.