Naslovna Istaknuto Večeras u Tuzli: Premijera predstave ‘‘Ženidba‘‘autora Nikolaja Vasiljeviča Gogolja

Večeras u Tuzli: Premijera predstave ‘‘Ženidba‘‘autora Nikolaja Vasiljeviča Gogolja

641

Večeras, na pretposljednjoj večeri 18. TKT Fest-a 2020. premijerno će biti izvedena predstava ‘‘Ženidba‘‘autora Nikolaj Vasiljevič Gogolja, s početkom u 19. 30 sati. Riječ je o produkciji Teatra kabare Tuzla u kojoj režiju potpisuje Damir Altumbabić.

“Ženidba” je komedija jednog od najvećih ruskih, ali i svjetskih dramskih pisaca Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Ovaj komad je Gogolj pisao nekoliko godina sa prekidima kako bi se posvetio “Revizoru”. Na početku, točnije 1833. godine kada je počeo pisati “Ženidbu”, bio je ovo komad koji se zvao Prosci i radnja se odvijala na jednom spahijskom imanju. Od te prve verzije sačuvan je samo prvi čin, ali u kojemu nema mi Potkoljosina ni Kočkarjova. Tek u jesen 1836. Gogolj se vratio pisanju Ženidbe, da bi svoju premijeru u teatru doživjela tek 1842. u Petrogradu.

“Ženidba” u režiji Damira Altumbabića se bavi upravo motivima za brak, za taj čin “Ženidbe”. Svaki od likova ima svoje motive za ovaj bitni čin u životu, netko to čini iz interesa, netko zbog seksualne potrebe, netko iz malograđanskih potreba, a Fjokla i Kočkarjov žele da se ženidba dogodi, jer su se okladili, tko je bolji u “provodadžisanju”. Likovi su veoma naglašeni kroz izražene špic osobine. Upravo taj dijapazon distinktivnih likova čini ovaj komad klasikom.

Biti ili ne biti / Oženiti se ili ne / e to je pitanje?

Produkcija : Teatar Kabare Tuzla

Režija: Damir Altumbabić

Dizajn plakata: Ahmed Jašarević

Ton i svjetlo: Nermin Brković

Igraju:

Potkoljosin – Toni Kovačević

Kočkarjov – Adi Omić

Agafja – Samina Mujkanović

Fjokla – Lorena Trogrlić

Tetka Arina – Selma Gusinac / Lejla Redžić

Kajgana – Dino Kerić

Anučkin – Tarik Jašarović

Ževakin – Predrag Erletić

Stjepan – Tarik Jašarović

18. TKT Fest se završava sutra, u srijedu, 02.12.2020. izvedbom predstave “Pluća” autora Duncana Macmillana, u režiji Aide Bukvić. Produkcija: Teatar Exit Zagreb. Igraju: Jadranka Đokić i Amar Bukvić – HRVATSKA.

18. TKT Fest – dani akademskog teatra 2020. se odvija pod motom ‘‘Punoljetstvo na margini‘‘ i trajat će od 28.11. do 02.12.2020. godine. Pokrovitelji Festivala su BH Telecom, Grad Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo. Broj publike u teatru je ograničen te su sva mjesta popunjena. Teatar se pridržava svih epidemioloških mjera.