Naslovna Istaknuto Uz Međunarodni dan treće životne dobi, devedesetogodišnja baka Ruža Milić poručuje: ...

Uz Međunarodni dan treće životne dobi, devedesetogodišnja baka Ruža Milić poručuje: U životu je najvažnija ljubav

506

Baka Ruža Milić uskoro će napuniti  91 godinu. S osmijehom nam kaže da i ove godine starosti mogu biti itekako lijepo ako čovjek u sebi ima pozitivan duh. A upravo nas je baka Ruža s tim dobrim i plemenitim duhom, kavom i kolačima dočekala u svom domu. Za Hrvatski glasnik se prisjetila svog djetinstva, života i kaže da je Bogu veoma zahvalna za sve što je postigla, a najponosnija je na djecu i unučad i svoj brak.

Kaže nam kako su ona i njezin muž Petar sve sami stvarili, gradili i borili se, ali se života nisu bojali.

„U radu je spas. Moj Petar i ja smo oduvijek radili, ja sam voljela i štrikati pa sam sebi odmah kupila mašinu kada sam se udala. Hranili smo stoku, imali veliku baštu, odhranili našu djecu tako i što je najvažnije i oni su danas jako vrijedni i dobri  ljudi. Nije što su moji, ali stvarno su dobri i uvijek su bili za primjer“, priča nam baka Ruža.

Imala je, priča nam i svoju životnu krilaticu.

„Puno radi, ali pošeno radi i prema svima budi pošten i pazi djecu. Djecu treba voljeti  i nastojjati  im što bolju budućnost dati. Svakom želim dobro i gdje god kome što mogu pomoći – pomognem“, kaže teta Ruža i dodaje da joj je i molitva bila veoma važna.

„Uvijek sam se molila Bogu. Nikada ni jedna nedjelja nije ostala, a da nisam otišla u crkvu. Pješice smo iz Grabovice išli u grad u crkvu i nikada nam nije bilo teško. Svake mlade nedjelje sam znala klećeći otići do kapele Svetog Ante u Grabovici. I danas dan volim da mi dan počne s krunicom. Tako je od kada znam za sebe. Kad se izmolim Bogu onda idem za poslom.“

Pitamo je, što je najvažnije kod odgoja djece. Baka Ruža smatra da djecu ne treba razmaziti, nego odgajati kroz razgovor i ljubav.

„Važno je da su samostalni, da hoće raditi, da ne budu zločesti nego dobri i vrijedni. Važno je da su pametni, pošteni, da dobro uče. Odgoj će im uvijek dobro doći, nema bolje škole od kućnog odgoja. I naravno, s djecom treba stalno biti u kontaktu, o svemu razgovarati. Ja sam uvijek sve znala o svojoj djeci, naučila sam ih da mi ništa ne kriju, a ni mi od njih. Važno je da se djeca i zdravo hrane, jer hrana utječe na zdravlje“, smatra teta Ruža Milić.

Svaka vremena su teška, dodaje, na svoj način.

„I naš je život bio dosta težak, ali nama nije bilo teško raditi i nije bilo teško troje djece odhraniti, jer smo svemu bili posvećeni. Meni je i sada s ovoliko godina život jako drag, mi smo tako odgojeni, da čovjek treba biti zahvalan Bogu za svaki novi dan, zahvalan za djecu. Nema depresije, kakva depresija. I kad nešto loše krene, ustani, digni se, reci „Bože pomozi“ i napravi nešto da odmah bude bolje“, kaže nam ova zanimljiva baka.

S posebnom ljubavlju, sa suzama, priča o svom suprugu Petru koji je prije nekoliko godina preminio.

„Mi smo se voljeli. On je mene posebno volio i uvijek je bio pažljiv. Kada sam jednom slomila ruku, on plače, a ja ne plačem. Mnogo mi nedostaje, da mi je živ starost bi bila još ljepša. Bili smo vezani, nismo se svađali ni ljutili jedno na drugo. Uvijek smo jedno drugom govorili da su ljubav i razumijevanje najažniji, da sve dijelimo i ne krijemo ništajedni od drugih.“

Najveće bogatstvo su zdravlje i obitelj, smatra baka Ruža. Iako ima devedeset godina, njene ruke su još uvijek vrijedne i sve će pripomoći što može. Okružena je ljubavlju svoje obitelji i Bogu zahvalna za godine i ovako lijepu i mirnu treću životnu dob.

Maja Nikolić