Naslovna HKD Napredak Napretkov Trio Musica Salinea premijerno na talijanskom 5. Molizaiku, zajedno sa mladim...

Napretkov Trio Musica Salinea premijerno na talijanskom 5. Molizaiku, zajedno sa mladim hrvatskim glazbenicima iz cijeloga svijeta

1050

U organizaciji hrvatske udruge „Jedna Musika“ iz Kruča/Acquaviva Collecroce i njezine predsjednice Antonelle D´Antuono i udruge „Hrvatsko-talijanski mozaik“iz Rima i njezine predsjednice Ivane Miline 2. i 3. listopada biti će održan Peti susret domovinske i iseljene Hrvatske u Moliseu – Molizaiko 5.

Molize – kao sretni zeleni otočić Hrvatske u srcu Italije imaza svrhu promoviranje hrvatskog zajedništva i kontinuirani interes na očuvanju hrvatskog identiteta i hrvatske kulturne baštine na teritoriju Molizea koje je metafora i jednistveni primijer u svijetu kako u čuvanju pripadnosti prema hrvatskom narodu tako i u uspostavljanju prijateljskih, rodbinskih i poslovnih veza između hrvatskih zajednica u Italiji, Europi i svijetu. Promocija hrvatskih talenata, uspostavljanje mosta u aktivnom djelovanju svih hrvatskih udruga izvan domovine na izradi i radu u novim projektima. Povezivanje hrvatskih iseljenika i hrvatske manjine a posebice hrvatske mladeži. Promoviranje hrvatskog jezika i kulturne baštine. Promocija hrvatske znanosti i povijesti.

U razgovoru za Hrvatski glasnik, Zrinka Bačić, dopredsjednica udruge „Hrvatsko-talijanski mozaik Rim“ ističe kako je ideja za ovaj projekt rođena baš u Moliseu u bezbrojnim susretima Moližana i aktivnih članova hrvatskih udruga u Rimu, ali i da su ciljevi i svrha ovog projekta prvenstveno razvoj i očuvanje hrvatskog identiteta i različitosti Hrvata iz Italije i šire te promicanje prijateljstva među Hrvatima iz različitih zemalja svijeta.

“Ključne vrijednosti koje podržavaju i promiču sudionici projekta su: mir, tradicija, očuvanje jezika, upoznavanje sa jedinstvenom tradicijom moliških Hrvata, prijateljstvo. MOLIZAIKO je osmišljen kao projekt koji se organizira prvu subotu u listopadu. Izvodi se u suradnji sa svim općinama moliških Hrvata, te sa suradnjom sa „Mosaico Italo-Croato Roma“ („Hrvatsko-talijanski mozaik Rim–kulturno društvena udruga. U izvedbi projekta aktivno su uključene i ostale hrvatske udruge koje djeluju na teritoriju Molizea a uz krovnu koordinaciju udruge “JEDNA MUSIKA”. Projekt je osmišljen kao niz prezentacija u jednom kaleidoskopu ideja različitih sadržaja: glazbenom, pjesničkom, eno-gastronomskom te izlagačko-programskom”, kazala je za Hrvatski glasnik Bačić.

Ističe kako je posebna pozornost na očuvanju kulturno-povijesnog fenomena Moliških Hrvata kao i dobar spoj za njegovanje tradicionalnog i njegovo prenošenje na ostale Hrvate koji žive i djeluju izvan domovine u Italiji i šire, sa posebnim djelovanjem što se tiče prenošenja hrvatskog identiteta na mlađe generacije.

Potvrda tome je ovogodišnji po prvi puta organiziran virtualni koncert uživo koji će Molise i sve nas povezati s glazbenicima ne samo iz Italije već i iz cijeloga svijeta. Istovremeno putem streaminga i zahvaljujući novim tehnologijama ovaj će se peti Molizaiko vinuti u svijet gdje će ga imati prigodu vidjeti brojni Hrvati i njihovi inozemni prijatelji. Nadareni mladi hrvatski glazbenici iz cijeloga svijeta; iz Hrvatske, Italije, Bosne i Hercegovine, Argentine, Bolivije, Njemačke, Crne Gore, Švicarske i Kanade univerzalnim jezikom glazbe danas će izvodeći zajedno skladbe povezati cijeli svijet i biti s nama ovdje uživo, kao i mi s njima u njihovim matičnim državama.

“Odlučili smo prvi puta organizirati i klasični koncert hrvatskih mladih glazbenika iz raznih krajeva svijeta. Mladi će glazbenici publici u pojedinačnim i skupnim nastupima, pružili užitak u izvedbama glazbe. Koncert se održati u streamingu koji će biti prikazan uživo u svim dijelovima svijeta. Kao prvi koncert odazvao se veliki broj hrvatskih glazbenika koji su željeli sudjelovati na Molizaiku 5. Program je koncipiran tako da bude atraktivan publici, ali da je na nivou onoga što i glazbenici vole izvoditi, tako da je ujedno spoj nekih poznatih djela, kao i onih manje poznatih s kojima bi željeli upoznati publiku. Nadamo se da će ovaj koncert potaknuti druge mlade glazbenike da sljedeće godine bude još bolji odaziv kao i da će nas pratiti veliki broj Hrvata širom svijeta”, kaže Bačić.

Među mnoštvom talentiranih glazbenika koji će nastupiti iz raznih krajeva svijeta, na repertoaru koncerta naći će se i izvedba Napretkovog tria Musica Salinea iz Tuzle.

“Evo i mi iz Tuzle smo se odlučili postati dijelom ove hvalevrijedne inicijative. Uistinu nam je drago da možemo sudjelovati na petome Molizaiku. Srdačno zahvaljujem na pozivu organizatorima Udruzi Jedna Musika i Hrvatsko-talijanskom mozaiku iz Rima i čestitam im na ideji i inicijativi. Mi ćemo se predstaviti našim Triom Musica Salinea. Ponosni smo na naše djevojke Lorenu, Almu i Lidiju. Neka nas univerzalni jezik glazbe i općenito umjetnosti, kulture i tradicije nastavi spajati bez obzira gdje živjeli”, kazao je Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak, Glavne podružnice u Tuzli.

Virtualni koncert uživo zakazan je subotu 02.10, sa početkom u 17h, a repertoar glazbenika slijedi u nastavku.

1. ANTE MILIĆ, ZAGREB – Hrvatska – F. Chopin: “Mazurka u h-molu”

2. RADOMIR VLADISLAVIĆ – LA PAZ – Bolivija – F. Chopin: “Nocturne No. 20 Op. posth”

3. LORENA MILINA (violina) i MIRON KONJEVIĆ (klavir) – SARAJEVO – Bosna i Hercegovina – D. Pejačević: Sonata za violinu i klavir, Op. 43 ”Slavenska”

– II. Adagio

4. KLASJA MODRUŠAN (sopran) i ANTE MILIĆ (klavir) ZAGREB – Hrvatska – G. Rossini: “La Promessa”

5. IVANA ŠTIMAC AGIUS, STUTTGART – Njemačka – W. A. Mozart: Sonata B-dur, KV 333, I. stavak: Allegro

F. Chopin: “Nocturne b-mol, Op. 9, No. 1″

6. JELENA KOVAČEVIĆ – KOTOR – Crna Gora – A. Piazzolla: Adios nonino Decarisimo

7. STIJEPO GLEĐ MARKOS – DUBROVNIK – Hrvatska Psalam 18 – Stijepo Gleđ Markos

8. NIKOLINA PINKO BEHRENDES – Švicarska – Dubrovački trubaduri “La musica di note”

9. ALEN TARABARIĆ – HAMBURG – Njemačka  – November Rain “Guns N’ Roses”

10. TRIO MUSICA SALINEA (HKD Napredak Tuzla, pred. Ivica Kovačević) : LORENA MILINA, LIDIJA PAULIN, ALMA HODŽIĆ PAŠIĆ – Bosna i Hercegovina – J. Brahms – The Piano Trio No. 2 in C major, Op.87 –  II. Andante con moto

11. FEDERICO BANO ALBANI – BUENOS AIRES – Argentina – “Amarilli, mia bella – Caccini”

12. FELICIA NERI- FIRENCA – Italija – “Preludio della terza partita di Bach”

13. SARA VINCIGUERRA – BOLOGNA – Italija – Tchaikovsky – “Napolitan song”

Ivana Perić