Naslovna Istaknuto Upoznajte gospođu Milicu Martinović: Biti pozitivan znači činiti svaki dan dobra djela

Upoznajte gospođu Milicu Martinović: Biti pozitivan znači činiti svaki dan dobra djela

825

Milica Martinović, vrativši se iz Švicarske, u svoju rodnu i voljenu Tuzlu, svakodnevno svojim primjerom pokazuje aktivizam i predanost mjestu i selu gdje živi. Tijekom božićnih blagdana, aktivno se uključila u uređenje crkve u Solini,  a odnedavno želi aktivno djelovati i u svojoj mjesnoj zajednici. Za Hrvatski glasnik ističe da, ukoliko nešto očekujemo od nekoga, prvo moramo sami nešto učiniti i izboriti se za to.

Ovih dana mnogo se govorilo o praznini među ljudima, o tome da je sve manje susreta i razgovora. Gospođa Milica nam kaže da i nije sve tako sivo.

„Ne znam o kakvim se prazninama stalno govori, ali ja susrećem ljude koji su punog srca, koji misle na druge i na svoje bližnje. Ja imam sreću da se susrećem s takvim ljudima, kojima je to važnije od materijalnog i to ih ispunjava. Naravno, postoje različiti ljudi, ali ja ni u jednom čovjeku ne vidim ništa loše. Možda neki od njih čeznu za određenim bogatstvom, ali ja nemam dojam da je to najvažnije ljudima ovdje“, kaže nam gospođa Milica Martinović koja je u Švicarskoj cijeli svoj radni vijek provela radeći i pomažući u zdravstvenim isntitucijama.

Ispričala nam je što za nju znači materijalno koje nikada nije smjelo prevagnuti nad duhovnim.

„Znate šta, mi smo jednostavno naučili da je naš stol pun za Božić ili Novu godinu. Međutim, nismo mjerili kod koga je nešto bolje. To za nas uopće nije bilo važno. Nama je jedino bilo važno da nam svi dođu i da svima odemo. Pokloni? Pa toga je uvijek bilo, ali dobiješ piđamu ili nešto što je stvarno potrebno i to od roditelja. Danas je to malo drugačije i to je nova moda. Ali to materijalno, ljudima, kažem vam, nije najvažnije“, smatra gospođa Milica i naglašava,  da svaki dan učinjeno dobro djelo je ispunjava.

„Svaki dan makar nešto dobro da napravimo pa makar to bilo i samo za sebe. Ako već imamo našu crkvu u Solini, onda neka nam bude uređena. Ja sam tonaučila u Švicarskoj, jer tamo sam naučila kao i svi ljudi što uče, da stalno trebamo raditi nešto korisno za našu zajednicu, bilo da je to naša društvena ili religiozna zajednica. Svi nešto možemo učiniti za naše stare, bolesne ili za djecu posebno“, kaže za Hrvatski glasnik  Milica Martinović.

Pitamo je za njenu novogodišnju odluku. Kaže nam kroz smijeh, samo svojim primjerom djelovati u zajednici:

„Mnogo se priča o tome kako treba biti pozitivan. To ne vrijedi govoriti. To treba sopstvenim primjerom pokazati i činiti male stvari. Jednom će to biti vidljivo, ali ne treba mnogo pričati o tome,  nego činiti dobra djela“, poručila je u Novoj godini gospođa Milica koja je već nekoliko godina u zasluženoj mirovini.

Milica Martinović je supruga, kćerka, majka i baka i to uvijek s ponosom  ističe. S velikom tugom govori o nedavno preminulom  suprugu Rudi koji je također neizmjerno volio svoj rodni kraj, Tuzlu. I danas brine o svojim roditeljima za koje želi da i duboku starost dožive i žive i ljubavi i radosti. Od gospođe Milice mnogo toga se može i treba naučiti.

Maja Nikolić