Naslovna Društvo Una Selman-Žilić otvoreno i ogorčeno: Diskriminatroski odnos prema ženama u sportu u...

Una Selman-Žilić otvoreno i ogorčeno: Diskriminatroski odnos prema ženama u sportu u BiH

252

Una Selman Žilić, trenerica Ženske juniorske reprezentacije BiH u karateu ukazala je i svim medijima predstavila diskriminatorski status u bosanskohercegovačkom sportu kojeg je danas doživjela, a protiv čega se želi boriti prije svega sportskim rezultatima, ali i pravdom.

Naime, što se događa? Od 25. do 27. studenoga  u Rijeci se održava Balkansko prvenstvo u karateu. Kao trenerica  ženske juniorske reprezentacije na zahtjev Ureda  Karate saveza BiH, dana 23. studenoga Una Selman- Žilić potvrđuje svoje sudjelovanje  na Balkanskom  prvenstvu u svojstvu trenerice.

„Nakon potvrde sudjelovanja,  istog dana dobijam spisak delegacije Bosne i Hercegovine gdje na spisku službenih lica saveza pod rednim brojem 5 se nalazi i moje ime. Nakon toga organiziram  svoje poslovne i privatne obaveze i pripremam se za sutrašnje putovanje u Rijeku. Ali, rano jutros, dan prije putovanja na e-mail dobijam novi spisak učesnika Balkanskog prvenstva na koje slučajno uviđam da na spisku službenih lica nedostaje moje ime. Od ukupno nas osam, izbačena sam sa spiska jedino ja kao selektor dok je na spisku ostalo sedam drugih članova delegacije (muškaraca), što dovoljno govori o statusu žene u bosanskohercegovačkom sportu“, istaknula je Una Selman Žilić us vom dopisu medijima.

Smatrajući da se radi o gramatičkom propustu odmah  je reagirala i kontaktirala  Ramiza Potura , generalnog tajnika Karate saveza BiH  i obavijestila ga o napravljenom propustu.

„Generalni sekretar putem sms-a mi dostavlja odgovor: “Na osnovu prijedloga sportskog direktora a uz saglasnost predsjedništva i uz znanje UO, nažalost Uno ne ideš. Lp”.

Odmah šaljem e-mail Karate savezu BiH, predsjedništvu, sportskom direktoru, članovima UO, kolegama selektorima sa zahtjevom da mi se pismeno izjasne o razlozima izbacivanja mene kao selektora sa spiska? Jedino dobijam odgovor od Asmira Šete koji me informira da sam uklonjena sa spiska prije nego što je Upravni odbor razmatrao spisak. Ovom prilikom se zahvaljujem kolegi Šeti, koji je jedini među kolegama odgovorio na moj mail“, dodaje Una.

Konačan epilog? Kao jedina žena trenerica u sastavu reprezentacije Bosne i Hercegovine bez ikakvog razloga una selman Žilić neće  biti dio delegacije.

Podsjećamo, delegaciju reprezentacije BiH čini 50 posto djevojčica.

„Koristim ovu priliku da svim takmičarima, Karate reprezentacije BiH poželim mnogo sportske sreće, uspješan nastup bez povreda. Posebno želim poželjeti sreću mojim juniorkama, koje su do sada uvijek osvjetlale obraz naše Bosne i Hercegovine“, poručila je trenerica ženske  juniorske reprezentacije BiH Una Selman Žilić.

HG