Naslovna Istaknuto U Tuzli večeras javna tribina: Kako se suočiti s posljedicama koronavirusa ...

U Tuzli večeras javna tribina: Kako se suočiti s posljedicama koronavirusa i doprinijeti ozdravljenju društva

261

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini, Odbor za međureligijsku suradnju Tuzla organizira večeras u 19, 00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta veoma značajnu javnu tribinu na kojoj će govoriti predstavnici i vjerski službenici Islamske zajednice u BiH, Katoličke crkve, Srpske pravoslavne crkve i Jevrejske opštine Tuzla. Bit će upriličen i razgovor s prof. dr. Omerom Ć. Ibrahimagićem, autorom knjige „Memento vivere. Koronavirus: Drugi pogled na prvi val“.

„Činjenica je da je koronavirus utjecao prilično jako na društvene procese i društveni život općenito. Vidljivo je to u vjerničkim zajednicama koje su po sebi također socijalne skupine i posljedice pandemije vidljive su kako u institucionalnom organiziranju života, tako i u samim „svetim činima“ i osobnim životima vjernika svih preferencija. Način reakcije na pandemiju kao i suočavanje s posljedicama pandemije teme su ove naše tribine koju organiziramo u Tuzli. Nedavno je u Sarajevu bila Konferencija MRV-a u jednom malo širem formatu, koja je tematizirala isto ovu problematiku, pa smo mi u tuzlanskome Odboru odlučili nešto slično napraviti i u našem gradu“, kaže za Hrvatski glasnik fra Franjo Ninić iz Odbora za međureligijsku suradnju Tuzla.

Prvotni je cilj informirati se s problemima koje naše vjerske zajednice imaju u suočavanju s posljedicama pandemije, kao i pokušati riješiti zabrinutost koja postoji kako među vjernicima, tako i unutar naših institucija. Tijekom tribine govorit će se i o ljudskoj otuđenosti do čega je dovela upravo pandemija.

„Suvremeni digitalizirani i umreženi čovjek je zaista u vremenu korone postao otuđen, preindividualiziran i čak „socijalno“ distanciran. Religija po sebi bi trebala biti ta snaga koja čovjeka iznova socijalizira, kako kao člana vjerničke zajednice, tako i kao socijalno biće općenito. Unutar naše tribine bit će govora o tome naravno, kako s vjerničke strane, tj. s pozicije abrahamskih religija, tako i sa strane prof. dr. Omera Ć. Ibrahimagića, neurologa, koji je o toj problematici napisao i jednu knjigu, o kojoj ćemo s njim i razgovarati i tijekom tribine“, ističe fra Franjo.

Gdje i na koji način religijske zajednice vide svoju ulogu, kako pomoći obeshrabrenim ljudima je pitanje koje je bilo postavljeno i na konferenciji u Sarajevu, a bit će jedno od temeljnih pitanja i na večerašnjoj  tribini.

„Objavljene religije (židovstvo, kršćanstvo, islam) sa svojom duhovnom tradicijom, teologijom, etikom i obredima mogu biti jedna vrsta pokretačke snage među ljudima koji su ne samo obeshrabreni u suočavanju s pandemijom i njezinim učincima, nego uistinu zapadaju u probleme socijalne komunikacije, anksioznosti, straha od drugoga, općega nepovjerenja i mnoštva psihičkih i psiholoških stanja, uvjetovanih i pandemijom koronavirusa. Važno nam je da u dijalogu sa medicinskom strukom mi, kao vjerske zajednice i vjerski službenici, pridonesemo „ozdravljenju“ i društva i vjerskih zajednica u ovome, nadamo se, postpandemijskom vremenu“, pojasnio je fra Franjo Ninić.

Svi su dobrodošli na ovu dijalošku tribinu, koja, iz međureligijske perspektive, želi odgovoriti na ova i druga pitanja koja proizlaze iz našega općega društvenoga suočavanja s posljedicama pandemije koronavirusa.

M. N.