Naslovna Društvo Danas je prvi dan ljeta, najduži dan u godini i temperature do...

Danas je prvi dan ljeta, najduži dan u godini i temperature do 40 stupnjeva

67

Iako su temperature zraka već duže vrijeme ljetne, zvanično astronomsko ljeto počinje danas.

Zemlja će na svojoj putanji kroz tačku ljetnjeg solsticija, proći u utorak, 21.06.2022. godine u 9h 21min 36,26s UT (Universal Time, dodati 2 sata za preračunavanje u zonsko vrijeme Bosne i Hercegovine).

Od ovog momenta, na sjevernoj Zemljinoj hemisferi nastupit će astronomsko ljeto (na južnoj hemisferi zima). Trajat će 93,657875949 dana odnosno 93 dana 15 h 47 min 20,48 s, do početka jeseni, 23.09.2022. godine.

Solsticij (lat. Solstitium ili suncostaj) je momenat kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju oko Zemlje dostigne najveću ili maksimalnu deklinaciju (ugao koji nam pokazuje visinu Sunca iznad ili ispod nebeskog ekvatora). Deklinacija Sunca se mijenja iz dana u dan i danas će iznositi 23° 26′ 6,7”. Ima pozitivnu vrijednost jer se Sunce nalazi iznad ravnine nebeskog ekvatora, a također može imati i negativnu vrijednost kad se Sunce nalazi ispod ravnine nebeskog ekvatora za istu uglovnu vrijednost – 23° 26′ 6,7”.

Maksimalna pozitivna deklinacija definira početak astronomskog ljeta na sjevernoj Zemljinoj hemisferi, a maksimalna negativa označava početak zime. Na južnoj Zemljinoj hemisferi je obrnuto.

Projekcija Sunca pada u sazviježde Raka (Cancer), a Zemlja (posmatrana sa Sunca) nalazi se u sazviježđu koje je 180° suprotno od Raka tj. u sazviježđu Jarca. Sunce prividno prolazi kroz sazviježđa: Lav (Leo) i Rak (Cancer), a Zemlja stvarno kroz sazviježđa Jarca (Capricorn) i Vodolije (Amphora). Količina svjetla i toplote koju prima Zemlja od Sunca nije jednaka je za sjevernu i južnu hemisferu. Veća je na sjevernoj u odnosu na južnu pa je stoga ona i više zagrijana.

Dr. sc. Edin Hadžimustafić, doc.