Naslovna Istaknuto U susret novoj ljetnoj sezoni na Panonskim jezerima: “Očekujemo nove rekorde u...

U susret novoj ljetnoj sezoni na Panonskim jezerima: “Očekujemo nove rekorde u broju posjetitelja”

83

Danas je u susret svečanom otvaranju Ljetne sezone na Panonskim jezerima upriličena press konferencija na kojoj su govorili Jasmin Imamović, gradonačelnik Grada Tuzla, Maid Porobić direktor JKP Panonica i Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzla, i tim povodom poručili kako je pred nama još jedna uspješna sezona sa mnoštvom noviteta u ponudi.

Prema riječima Jasmina Imamovića, kada je prije devetnaest godina otvoreno prvo jezero uslijedilo je veliko iznenađenje dobrim odzivom građana, ponukani dobrim iskustvom 2004. godine otvoren je Solni trg, a zatim 2006. i Sojenički park. Dobra priča se nastavila 2008. godine kada je izgrađeno drugo jezero i slani slapove, a četiri godine nakon 2012. godine nastao je i bijeli most pored Panonice koji je spojio gradski park sa Panonicom i Slanom banjom, gdje je Tuzla dobila idealnu pješačku zonu od dvadeset hektara.

“Dobro došli na kompleks slanih jezera u Tuzli, danas po devetnaesti put otvaramo sezonu kupanja. Panonska jezera su biser ovog grada što dokazuju brojne plakete i priznanja koja smo u ovom dugom razdoblju dobili. Onu koju želim istaknuti je, druga nagrada na svetskom nivou od Svjetske UN- ove turističke organizacije, što je posebna rijetkost. Ovakvu plažu teško možete naći i na Jadranskoj obali, samom kvalitetu vode ali i osoblju koje je izuzetno dobro obučeno za rad. Do ove godine smo imali 5 300 000 posjetitelja, što dovoljno govori o samoj Panonici. Pozivamo sve građane ali i turiste da ljetuju na plaži slanoga ukusa i uživaju u svim ponudama koje će ovoga ljeta Tuzla ponuditi”, kazao je Jasmin Imamović.

Maid Porobić, istaknuo je da je sezona nezvanično počela već 01. lipnja i da je odziv veliki u prvih 15 dana rada, što pokazuje broj od 18 000 posjeta.

“Očekujmo dobru sezonu, nadamo se dugom i toplom ljetu sa što manje kišnih dana. Počevši večeras sa koncertom Crvene jabuke, tijekom cijelog ljeta ćemo imati veliki broj koncerata uz nezaobilazni Kaleidoskop, također spremamo i Bike fest koji će biti u devetom mjesecu. Od ove godine se vraćamo svim manifestacijama koje nismo mogli održati u prethodne dvije godine”, kazao je Maid Porobić.

Prema riječima Amre Jaganjac, direktorice Turističke zajednice Grada Tuzla, već u nedjelju će na kompleksu jezera uz bogat glazbeni sadržaj biti upriličena i manifestacija igara na sreću uz besplatnu degustaciju proizvoda i vjerujemo da će Panonica ovog vikenda kao i narednih biti destinacija broj 1. u Bosni i Hercegovini.

“Drago mi je što smo danas na ovoj, mogu slobodno reći najljepšoj destinaciji u Bosni i Hercegovini, jer ovakvih slanih jezera nema na daleko. Grad Tuzla iz godine u godinu opravdava i osvjetlava obraz kao turistična destinacija kako u Bosni i Hercegovini tako i šire. Mogu slobodno reći da ova godina ne samo da će se približiti predpandemijskoj 2019. nego bi mogla donijeti i nove rekorde”, kazala je Amra Jaganjac.

Ivana Perić