Naslovna Istaknuto Dvadeset i peta generacija maturanata KŠC „Sveti Franjo“: Generacija koja je podigla...

Dvadeset i peta generacija maturanata KŠC „Sveti Franjo“: Generacija koja je podigla ljestvicu više

225

Katolički školski centar „Sveti Franjo“ ispratio je svoju dvadeset i petu generaciju maturanata Gimnazije, a nekoliko puta je naglašeno da je ova generacija bila posebna i podigla ljestvicu obrazovanja.

„Svaka generacija je ovdje ostavila svoj trag i upisala se u povijest našeg Centra, ali vi ste ljestvicu postavili baš visoko. Nikada nismo imali toliki procenat odličnih učenika, nikada nismo imali toliko učenika oslobođenih mature. Vaša smjelost, zrelost i odgovornost pomoću kojih ste se, zajedno sa svojim profesorima, othrvali ovim veoma teškim okolnostima su također sjajni“, istaknuo je u svom obraćanju maturnatima direktor Gimnazije KŠC „Sveti Franjo“ Alen Matošević.

Ova generacija je bila i dokaz da je kvaliteta važnija od kvantiteta.

„Kroz ove četiri godine ste me uvjerili da ćete odavde odnijeti sve ono najbolje što imate u sebi, što smo ovdje zajedno njegovali, da ćete širiti humanost i ljubav. Vaša usmjerenost je već znanost,  umjertnost i sport, a ono što me posebno raduje je koliko ste vi socijalno osviješteni i kako ste jako ekološki usmjereni“, rekao je Matošević.

Ravnatelj Katoličkog školskog centra „Sveti Franjo“, vlč. Marko Zubak  istaknuo je da je ova dvadeset i peta generacija maturanata najuspješnija, a da je taj štit znanja, mudrosti i plemenitosti  stjecala upravo u Katoličkom školskom centru u Tuzli. Ravnatelj im je dao važnu poruku:

„Mi ćemo vam, kao i vaši roditelji uvijek biti podrška. U knjizi „Umijeće biti učenikom“, autor je zapisao: Ne postavljajte svome učitelju pitanja na koja bi mogao odgovoriti, a da ne kaže ništa. Pitajte ga o temeljnim ljudskim pitanjima i problemima povezanim s time, problemima koji su uvijek aktualni, kako ih on sam proživljava, što čini da ih prihvati hrabro i mirno. Pitajte ga što zna sa sigurnošću, što mu više nije upitno, što mu nije bitno i nepromjenjivo. Neka vam govori o drami vlastitog života, a ne o vještom pretvaranju koje su mu nametnule životne okolnosti. Potaknite ga da govori o svom nezadovoljstvu, nadama, o svojoj vjeri, o svome pouzdanju u Boga, o svojoj molitvi. Pitajte ga kako se i u kojoj vjeri, žrtvujući samog sebe oslobodio sebičnosti. Pitajte odakle izvire jasnoća njegovih odricanja“, poručio je ravnatelj vlč. Marko Zubak.

U ime učenika, pismo svojim starijim prijateljima napisala je učenica trećeg razreda Gimnazije Andrea Petrović te citirajući jednog od filozofa istaknula: „Ne učimo za školu, već za život.“

Andrea im je rekla da ih sada život nosi na nove staze, da je pročitana knjiga u cijelosti put od zla ka dobru, od krivice ka pravdi, od pogrešnog ka istinitom, od noći ka danu te da baš zato znanje koje su stekli u Gimnaziji je besmrtno.

„Što god da vam budućnost donese, u jedno budite sigurni- nikada nećete koračati sami. U ime učenika IIIa i IIIb, čestitam vam na zasluženoj diplomi. Želimo da daljnje školovanje bude poput vesele pjesme s mnoštvom repeticija, kako bi se taktovi istih tih radosnih trenutaka mogli ponoviti. Vjerujemo u vas, i znamo da ćete svojim talentima doprinijeti društvu u kojem se nalazimo“, poručila je Andrea Petrović maturantima.

Učenicama generacije, koje dale nesebičan doprinos u promociji škole te uvijek bile među prvim u svim organiziranim akcijama, dodijeljene su posebne diplome, a to su Doris Kovačević, Melisa Fejzić i Marija Vareškić.

Ove godine učenicom generacije je proglašena Mirna Hodžić, čiji je prosjek sve godine školovanja bio 5, 0., a koja se isticala u brojnim vannastavnim aktivnostima te svojim primjerom diljem Bosne i Hercegovine promovirala KŠC „Sveti Franjo“.

Mirna je izrazila svoje zadovoljstvo ovim priznanjem koje joj je uručio monsinjor Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije.

„Ova nam je škola dala mnogo više od formalnog obrazovanja. Naučila nas je radu, redu i disciplini te oblikovala kao pojedince koji su spremni nastaviti svoj put. Svatko do nas će pokušati ostvariti svoje snove. Važno je imati hrabrosti, slijediti srce i intuiciju, jer će nas voditi u pravom smjeru. Ako zamislimo da je svijet škola onda bi naš život bio učionica sačinjena od niza lekcija iz kojih treba izvući pouku. Za napredak, važno je biti otvoren za nove lekcije. Nakon stavljanja točke na posljednju rečenicu jednog poglavlja knjige, počinjemo pisati novo. A mi danas stavljamo tu točku i nastavljamo dalje“, istaknula je tijekom svog govora učenica generacije Mirna Hodžić.

Emotivnim govorima i vrijednim porukama sa svojim učenicima oprostile su se razrednice i profesorice Dijana Marković Hajdarhodžić i Sanja Tomić.

Katolički školski centar „Sveti Franjo“ izveo je još jednu generaciju uspješnih srednjoškolaca, a prigrlio nove generacije koje objeručke prihvaćaju baš ovu školu.

Maja Nikolić