Naslovna Društvo Neum: Održana svečana ceremonija obilježavanja 50 godina Saveza općina i gradova Federacije...

Neum: Održana svečana ceremonija obilježavanja 50 godina Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine

57

U utorak je u Neumu održana svečana ceremonija obilježavanja 50 godina postojanja Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Ceremoniji je prisustvovalo oko 80 sudionika, gradonačelnika i načelnika, predstavnika lokalnih vlasti, državnih i entitetskih vlasti, međunarodnih i domaćih organizacija i veleposlanstava. Svečanosti je bio nazočan i gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić.

Skup je otvorio predsjedavajući Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH, Suad Huskić koji je istakao kako su lokalne zajednice za proteklih 50 godina prošle mnogo toga.

„Možda su neki nivoi vlasti u zadnjih 50 godina imali i trošili više novca, ali ja ću reći da su općine i gradovi uradili najviše posla – kazao je on.

Na skupu su se obratili entitetski i državni predstavnici, predstavnici veleposlanstva Kraljevine Švedske i Švicarske Konfederacije, Saveza općina i gradova Republike Srpske, Vijeća Europe, Mreže asocijacija lokalnih i regionalnih vlasti Jugoistočne Europe, a putem snimljene video poruke skupu su se obratili čelnik OHR-a Christian Schmidth, Rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda, predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, predsjednica Švedskog Saveza općina i gradova i drugi.

Direktorica Saveza, Vesna Travljanin u svome obraćanju podsjetila je prisutne kroz kako težak period je prošao Saveza u ovih 50 godina.

Istakla uspjehe koji stoje iza Saveza, ali naglasila i velike izazove koji stoje ispred, a koji su u značajnoj mjeri sadržani i u Strategiji razvoja Saveza za period 2022. – 2027. koja je usvojena na radnom dijelu Skupštine Saveza koja je prethodila Svečanoj ceremoniji.

Svečana ceremonija je uveličana i dodjelom plakete istaknutim pojedincima i organizacijama koji su dali doprinos u razvoju i unapređenju lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini i doprinos u razvoju Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Tom prilikom plakete su dobili akademik Mirko Pejanović,  Jasmina Zubić, Slaviša Šućur, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, Veleposlanstvo Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, Veleposlanstvo Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini, Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Europe, Savez opština i gradova Republike Srpske, gradonačelnik Jasmin Imamović, Hamdija Jahić, načelnik Hamdo Ejubović, Ivan Vukadin, Predrag Šupljeglav, Mediha Nuhbegović,Zlata Ibrahimpašić,  Brankica Bašić, gdin Mario Vignjević,  Miroslav Landeka, te posthumno Husejin Smajlović i Ljubo Bešlić.

Na kraju svečane ceremonije upriličeno je potpisivanje Sporazuma Saveza sa Federalnim ministarstvom financija i Razvojnom bankom Federacije o osnivanju financijskog mehanizma za podršku jedinicama lokalne samouprave pri apliciranju na EU i ostale fondove. Namjera fonda je da se putem Razvojne banke omogući lokalnim vlastima beskamatna sredstva za financiranje svih vrsta troškova koji nastaju za predfinanciranje i sufinanciranje odobrenih projekata.