Naslovna Istaknuto Bez pomoći viših institucija vlasti Čelić se dugo neće moći oporaviti od...

Bez pomoći viših institucija vlasti Čelić se dugo neće moći oporaviti od posljedica poplava

62

U Općini Čelić koja je pretrpjela višemilijunske štete nakon nezapamćenih poplava i dalje je na snazi izvanredno stanje. Potopljeni su stambeni i gospodarski objekti, a štete u poljoprivredi su tolike da je ova cijela godina izgubljena. Svi, kako građani Čelića tako i načelnik, očekuju pomoć viših institucija vlasti. Ako pomoć izostane, naša zemlja će ostati bez ogromnog dijela domaće poljoprivredne proizvodnje.

Dolazak novinarskih ekipa pred obiteljske kuće nada je ljudima da će uspjeti dobiti pomoć. U samo sat vremena gospođi Enisi je poplavljena obiteljska kuća, a poljoprivreda od koje žive i koja im je egzistencija potpuno je potopljena.

„Otišla je godina cijela. Pošto se bavimo poljoprivredom sve je poplavljeno, sto posto je šteta. Pa vidjet ćemo, dragi Bog daje nafaku“, kaže nam gospođa Enisa.

Koliko je voda nosila sve pred sobom najbolje pokazuje slika porušenih plastenika, porušenih zidova i voćnjaka

„Ne znam kako da nastavim, ne znam kako da ovo počnem. Prvo kako da počnem s ovim da radim, odakle. Izbacila sam sve iz prizemlja, ne mogu čekati. Za dalje vidjet ću šta ću. Ne mogu dok ne dobijem donaciju neku pa da ovo saniram. Kažu da je ovaj načelnik dobar pa nadam se pomoći“, kaže za Hrvatski glasnik gospođa Velida Delalić.

Prve procjene govore da su štete veće od 4 milijuna KM. Toliki je i godišnji proračun ove male općine. To dovoljno govori da štete neće moći sami iznijeti,  zato opravdano pomoć očekuju od viših institucija vlasti.

„Ono što smo imali proteklih dana je gostovanje premijera Tuzlanskog kantona i Federacije, direktora Civilne zaštite Federacije BiH, kao i načelnika općina iz RS-a i Federacije. Imamo obećanje i već nekih konkretnih stvari da će nam pomoći i da Čelić neće ostati sam. Ja se nadam pomoći i nekako sam siguran da su ti razgovori bili iskreni. Smatram da ovo sve neće ostati samo na obećanjima iz više razloga, a jedan od razloga je što je Čelić jedina općina koja je ovako pogođena poplavama“, poručio je načelnik Čelića Admir Hrustanović

Razmjeri štete su pet dana nakon poplava još vidljiviji. Poljoprivredni usjevi za ovu godinu su izgubljeni, a ljudima je jedina nada neophodna pomoć institucija vlasti.

„Otišli mi usjevi. Krompir, luk, plastenik od bašte. Sve! Otišao mi je koš kukuruza tamo. Otišla mi je radnja, tamo mi je bio namještaj. Sve je to potovareno u traktor, bačeno. U ljetnoj kuhinji isto, od igle pa nadalje, sve smo potovarili, pobacali. Tepihe, vitrine, sečije, sudopere…“, tužno govori Zekerijah Ajanović.

„Koliko god da je, mnogo je za nas poljoprivrednike, pogotovo koji živimo od toga. Ja plačam porez državi, imam prijavljen obrt. Mene sve ovo puno košta i znači mi svaka vrsta pomoći“, kaže nam poljoprivrednik Damir Beganović.

Građani Čelića  i dalje izvlače vodu iz obiteljskih domova, a sada se suočavaju i sa klizištima. Ekipe civilne zaštite su danonoćno na terenu.

„Ovo nas je u neku ruku, mogu reći, ujedinilo. Svi smo tu na raspolaganju, uključili su se i građani. A kako pomoći? Pomoći jedino možemo ako dobijemo podršku viših organa vlasti“, istaknuo je Mustafa Ljaljić, zamjenik komandantna Civilne zaštite Općine Čelić

Na području Čelića  stanje se smiruje, vodostaji rijeka opadaju. Međutim, ovi ljudi su u strahu. Posljednje kiše, kažu nam, još dugo im neće donijeti miran san.

Maja Nikolić