Naslovna Istaknuto Predstava “Bahanalije” oduševila tuzlansku publiku

Predstava “Bahanalije” oduševila tuzlansku publiku

67

Predstava “Bahanalije”, rađena po motivima drame Gorana Stefanovskog, u režiji Armina Filipovića, premijerno je izvedena sinoć u Narodnom pozorištu Tuzla.

“Premijerom ove predstave mi zapravo pokazujemo koliko stojimo iza svojih riječi. Nebrojeno puta smo isticali koliko je našoj kući važna saradnja sa Akedemijom dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli i s mladim ljudima koji studiraju na Akademiji ili su diplomirani glumci ili glumice. To je nešto što se u proteklom periodu determiniralo kao put kojim Narodno pozorište Tuzla želi ići”, kazao je direktor Narodnog porišta Tuzla Mirza Ćatibušić.

Redatelj predstave je Armin Filipović, a djelo Euripid Bakhe svojevremeno je osuvremenio Goran Stefanovski.

Filipović navodi da je rad na ovoj predstavi počeo još prošle godine kao ispitna master predstava i počeli su je raditi za vrijeme koronavirusa tako da je to bio otežavajući faktor.

“Imali smo pauzu od godinu dana, što zbog mojih privatnih obaveza što zbog obaveza pozorišta i počeli smo raditi 9. maja, odnosno obnavljati predstavu, uvesti neke nove stvari, pošto je sada profesionalna produkcija. Bilo je jako izazovno, ali iza sebe imam sjajan tim i nadam se da smo napravili dobar posao”, kazao je Filipović.

Navodi da je riječ o grčkoj tragediji koju je pisao Euripid Bakhe, a Goran Stefanovski je napravio suvremnizaciju tog epa i napisao “Bahanalije”.

“Stefanovski je radnju smjestio u Makedoniju i tu imamo Dionisa koji dolazi na Balkan da posjeti naš narod. Mi smo predstavu adaptirali, predstava sada govori o tome da Dionis sada dolazi u BiH, obilazi naš narod, predstava je obogaćena bosanskohercegovačkim piscima, muzičarima, umjetnicima, to je jedan spoj svih umjetnosti i pokušali smo dati priliku različitim bosanskohercegovačkim umjetnicima da se na ovoj predstavi iskažu”, kazao je Filipović.

Glumica Jasmina Dedić Ibrić ističe kako je bilo izazovno raditi na ovom projektu.

“Izazov u svemu ovome je organizacija i materijal kojim smo se bavili. Ovo je jedan angažirani tekst koji provocira nas mlade  da iznesemo svoj stav sa scene. Možda je ovo floskularno, ali jedini način da to uradimo je upravo sa scene. Stefanovski se bavio položajem mladih u društvu, položaju žene u društvu, generalno konfliktu u društvu. U današnjem vremenu vrlo malo ljudi mari za to i nekako im je suvišno, ali koliko su oni potrebni društvu toliko smo i mi umjetnici potrebni društvu”, kaže Dedić Ibrić.

Ulogu u predstavi tumači i doajen glumišta Milenko Iliktarević, koji smatra kako mladi unose novu energiju u kazalište.

“Projekat je značajan zbog tri stvari. Okupio je grupu školovanih mladih ljudi, koji su željni da rade, Narodno pozorište Tuzla dobilo je kvalitetnu predstavu, a treće – nove mlade snage prave propuh u pozorištu, unose svježiji način gledanja kako bi predstave trebale izgledati. Možda je ovo začetak, možda je ovo naznaka povratka mladih u pozorište”, kazao je Iliktarević.