Naslovna Istaknuto U četvrtak započinju Dani europskog naslijeđa posvećeni sazu

U četvrtak započinju Dani europskog naslijeđa posvećeni sazu

42

Pet gradova i osam ustanova u Tuzlanskom kantonu će ove godine obilježiti Dane europskog nasljeđa od 22. rujna do 6. listopada, a akcent ove godine se stavlja na saz kao kulturno naslijeđe.

Kroz zajednički projekt, kulturne ustanove sa Ministarstvom za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, pripremile su nekoliko događaja, a cilj je privući pažnju javnosti na potrebu i obvezu očuvanja zajedničke europske baštine.

“Dani europskog nasljeđa je manifestacija koja se svakog septembra obilježava u svim zemljama Europe, a glavni cilj je očuvanje kulturne baštine. U duhu kulturne baštine, mi čuvamo svoju kulturu i tradiciju. Čuvamo nešto što se sa generacije na generaciju, kroz istoriju, prenosi sa naših predaka do nas danas”, kazala je Ivana Mijatović, ministrica kulture, sporta i mladih TK.

Ono što BiH čuva kao naslijeđe je svakako saz koji je donesen na ove prostore. Ipak, u njega je ugrađen i dio bosanske kulture i duha.

“Kada sam razgovarao sa muzikolozima, pitao sam je li saz posjeduje neku karakteristiku vezanu za Bosnu? Svi su kazali da postoji razlika između bosanskog saza i turskog saza, osmanskog saza, itd. Ovo govorim iz razloga jer je saz kao instrument došao na naše područje, ali BiH i njeni umjetnici su sazu dali poseban štimung “, pojasnio je Benjamin Bajrekatarević, stručni suradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu u BKC TK.

Isticanje saza u prvi plan Dana europskog nasljeđa u TK, došlo je u vrijeme obilježavanja desete godišnjice smrti istaknutog sazlije Hašima Muharemovića iz Srebrenika koji će biti tema okruglog stola planiranog za  22.rujna, ali i  izložbe “Hašim deset godina poslije”.

“Ponosni smo što je u našem Srebreniku živio, radio i svirao dr. Hašim Muharemović koji je proslavio saz i Srebrenik. Osim tvrđave, mi imamo ljude koji inspirišu bosanski duh i stvaraju priče koji mi nećemo zaboraviti”, rekao je Mirza Ibrišimović, direktor Centra za kulturu i informiranje iz Srebrenika. Ibrišimović je dodao da je “saz duša BiH” te da kroz zajednički projekt kulturnih ustanova, kultura daje svjetlost u svakodnevnici koju živimo.

Za ljubitelje saza i u čast ovog instumenta je planiran i koncert na Kuli Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu i to 28. rujna.

“Zadovoljstvo nam je što smo dio ovog projekta. Čast nam je da Gradačac bude domaćin centralnog dijela manifestacije, odnosno, koncerta sazlija. U slučaju kiše, koncert će biti održan u gradskom kinu. Inače, ove godine obilježavamo i 220 godina od rođenja Huseina-kapetana Gradaščevića”, naglasila je Nadira Duraković, direktorica Centra za kulturu “Ahmed Muradbegović” Gradačac.

U ovom kantonu tri udruženja njeguju kulturu sviranja saza, odnosno, Udruženje “Avdo Vrabac” iz Tuzle, Udruženje “Sevdah” iz Živinica te Klub “Preporod” iz Srebrenika.

U sklopu Dana europskog nasljeđa, saz i kulturna baština BiH će se promovirati i kroz radionicu veza i drvorezbarstva koju organizira Muzej istočne Bosne i kroz predstavu “Putovanje” koju realizira Narodno pozorište Tuzla. Tu je još i Večer sevdaha sa Ibrahimom Jukanom i Esedom Kovačevićem uz saz i harmoniku u BKC Gračanica, radionica saza u BKC Živinice, te program “Saz u bosanskoj avliji” koji organizira Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u TK.

Nataša Tadić