Naslovna Društvo Oskrnavljene postaje Puta križa u Drijenči (foto)

Oskrnavljene postaje Puta križa u Drijenči (foto)

1538

Nepoznati vandali su, u nedjelju 18. rujna 2022. godine u popodnevnim satima, oštetitli i oskrnavili šest od četrnaest postaja puta križa, u Župi sv. Ante Padovanskoga u Drijenči, općina Čelić.

Prema informacijama dobivenim od župnika fra Franje Martinovića te iz izvora u policiji, koja je napravila uviđaj, nepoznati su počinitelji uništili ili otuđili šest reljefnih postaja križnoga puta te uništili prateće nosače i stupove rasvjetnih tijela.

Župnik fra Franjo, vjernici župe Drijenča, kao i franjevci tuzlanskoga franjevačkog Samostana iznenađeni su i zateknutiovakvim postupkom nepoznatih vandala i u čudu su da su postaje puta križa uz mjesnu prometnicu, postavljene prilično davno, uopće nekomu smetale ili da su predmet otuđenja zbog koristoljublja, jer naime nemaju neku materijalnu ili umjetničku vrijednost. Njihova sakralna funkcija je u molitvenom hodu vjernika, u molitvi Puta križa u Korizmi, kada se skupe vjernici i iz okolnih mjesta i katoličkih župa tuzlanskoga kraja.

“Osuđujemo ovaj gnusni čin i pozivamo policijske i istražne organe u MUP-u Tuzlanskoga kantona, kao i druge nadležne službe da istraže i otkriju počinitelje ovoga kaznenoga djela, a vjernike, građane, političke stranke i sve ljude dobre volje da ovaj vandalski i izolirani slučaj skrnavljenja sakralnih objekata ne zlouporabljuju u predizborne i političke svrhe i time unesu dodatni nemir u malobrojnu katoličku zajednicu u župi Sv. Ante Padovanskoga u Drijenči, župi i mjestu gdje ovakvih slučajeva ranije nikada nije bilo”, stoji u dopisu franjevaca Franjvečakog samostana Tuzla.

HG