Naslovna Istaknuto Kada se slikarstvo i medicina spoje: Uloga Mona Lise u medicini

Kada se slikarstvo i medicina spoje: Uloga Mona Lise u medicini

152

Piše: dr. Blanka Đulabić

Obično, kada govorimo o medicini kao nauci, automatski zamišljamo osobe u bijelim kutama. Nekima od nas prva asocijacija na riječ „medicina“ jeste šprica, nekima stetoskop, tablete, isl. Ali, da li i koga portret čuvenog slikara Leonarda da Vincija podsjeća na medicinu?

Za vrijeme studija, ali i karijere svaki liječnik ili liječnica se susretne s komentarima ljudi koji se ne bave zdravstvom, a koji se pitaju „Kako si mogao, mogla“, „Je li puno teško“, „Ja to ne bih mogao, mogla nikada“. Medicina umije biti i zabavna. Otkako je svijeta, čovjek se trudi pomoći ranjenim životinjama koje su mu nužne za njegovo preživljavanje, potom svojima bližnjima, ali i samome sebi te je sav naš život njome i protkan. Medicina je i veliki izvor inspiracije mnogim umjetnicima prilikom kreiranja svojih djela.

Portret čuvene Mona Lise nastao je s početkom 16. Stoljeća i trenutačno se nalazi u Louvreu. O ovoj slici su postojale i postoje mnogobrojne špekulacije. Tehnika kojom se Leonardo koristio za njezinu izradu je ulje na platnu. Budući da nikada nije pronađen podatak o ženi imena i prezimena Mona Lisa, postoji teorija o tome da je slikar naslikao svoju vlastitu majku, jer uočava se i sličnost samoga slikara sa portretom.

Da bi se olakšalo učenje koriste se mnemoničke tehnike upamćivanja. Ponekad je potrebno za jako kratko vrijeme pročitati, istražiti, saznati i pohraniti veliki broj informacija, stoga su mnemoničke tehnike pravo rješenje za taj problem. Ukoliko se po prvi put susrećete sa ovim terminom, dozvolite mi da ga pojasnim na najbanalniji način koji kasnije i sami možete rabiti u svakodnevnomu životu. Mnemonička tehnika se zasniva na stvaranju smislenih riječi i rečenica satkanih od početnih slova podataka kojega se trudimo upamtiti. Te riječi i rečenice nam onda služe kao asocijacija ili podsjetnik na ono što smo učili.

Primjerice, želimo zapamtiti sljedeću listu stvari pred odlazak u trgovinu:

paprike, sol, maslac, krušne mrvice, papar, kruh…

Svima nam se barem jednom u životu dogodilo da zaboravimo upravo najpotrebniju stvar ili nekoliko stvari sa liste. Mnemoničke tehnike se zasnivaju na tome da se smislene asocijacije stvaraju korištenjem početnih slova riječi sa spiska. Dakle:

P-paprike
S-sol
M-maslac
K-krušne mrvice
P-papar
K-kruh

Recimo da smo večeras pogledali posljednji Dnevnik pred spavanje i vidjeli da će sutra možda mjestimice kišiti, a ujutro trebamo otići u dućan. Ugodno s korisnim možemo spojiti na sljedeći način:

Ponesi Sebi Mali Kišobran, Padaće Kiša.

Na ovaj način, ne samo što smo zapamtili početna slova svih riječi sa našega popisa kojega se trudimo upamtiti, nego smo to učinili na tako lagodan način jer smo i sami svjesni da će sutra doista kišiti mjestimice.

Kako se Mona Lisa uklapa u ovu priču? Ukoliko se bavite medicinom, vjerujem da znate i po naslovu o čemu je bilo riječi.

Terapija za jedno jako ozbiljno, često, urgentno stanje sa kojima se svi susrećemo čak i u našim obiteljima se nalazi skrivena u imenu Mona Lise, a to je infarkt miokarda, srčani udar/srčana kap. To je jedno jako ozbiljno stanje koje iziskuje što hitriji odlazak liječniku, te adekvatno zbrinjavanje.

M-morfijum
O
-oksigen
N
-nitroglicerin
A
-aspirin

Budući da se današnja edukacija sastojala u tome da naučite jednu korisnu tehniku, a ne u suhoparnoj lekciji o bolestima, to bi za ovaj put bilo to.

Zapamtite: Liječenje infarkta miokarda se vrši po najsuvremenijim vodičima. MONU još uvijek na ovaj način uče studenti medicine kada spremaju ispit.