Naslovna Istaknuto Tuzlanski kanton bilježi pad nataliteta

Tuzlanski kanton bilježi pad nataliteta

151

Tuzlanski kanton suočava se s padom nataliteta i sve manje rođenih beba. Najmnogoljudniji kanton u BiH danas bilježi manje novorođenčadi nego u ratnom razdoblju.

Dr. Igor Hudić, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla  kaže da je u 2020.godini rođeno 3011 novorođenčadi.

„Kada netko gleda sa strane, kaže to je jako veliki broj. Međutim, to je najmanji broj novorođenčadi na našoj Klinici od kada pratimo statistiku. Znači govorimo o predratnom, ratnom i poslijeratnom periodu. Ja ako vam kažem da smo u prošloj godini imali manji broj novoređene djece nego u ratu, onda je to najbolji pokazatelj jednog jako lošeg stanja“,  kaže nam dr. Hudić

Ovaj broj najbolje oslikava lošu demografsku sliku u državi.

„Taj trend smanjenja broja novorođene djece, smanjenje broja porođaja od 5 do 7 procenata na godišnjoj razini nastavlja se i dalje“, kaže dr. Hudić.

Dok je novorođena beba najveća sreća za jednu obitelj, roditelji uglavnom takvu sreću ostavljaju po strani, i odlučuju se zadržati na jedno ili dvoje djece.

„Mi stalno razgovaramo s našim pacijenticama, čak i s onim pacijenticama koje dolaze na prekid trudnoće na našu kliniku. Mi pokušavamo svaku odgovoriti, da promijeni mišljenje, ali uvijek se ističe taj ekonomski trenutak koji je najvažniji. Parovi doživljavaju veliku nesigurnost u državi i onda zbog toga najčešće odgađaju rađanje ili ako već imaju djecu ne proširuju svoju porodicu“, kaže dr. Hudić koji je apelirao na institucije.

„Ja ovo stalno naglašavam, ali ova korona kriza je malo sklonila težište s ovog problema. Ja lično smatram da je najveći problem ove države, kao i država okruženja loša ekonomska slika, slike mladih ljudi koji nam odlaze i to se ovdje očituje. Mi smo možda najbolji pokazatelj, kroz naše porodilište, da je situacija veoma loša.“

Još jedna od veoma aktualnih tema na našem Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla je cijepljenje trudnica, jer je to i tema svih svjetskih znanstvenih institucija.

„To je nešto što je veoma aktualno u svijetu i što je predmet i stručnih i naučnih rasprava. Mi sada vidimo da takva istraživanja i objavljene publikacije idu u tom smjeru da se trudnice trebaju cijepiti kao i žene koje planiraju trudnoću. Ja podržavam takav stav i ono što je po meni najrealnije u ovoj prvoj fazi, dok ne dobijemo neke kliničke studije iz zemalja gdje je procijepljenost velika,  jeste taj individualni pristup. To znači da  trudnice  koje su u rizicima, koje imaju neka kronična oboljenja ili oboljenja koja sama po sebi ugrožavaju zdravlje ili život majke, trebaju zapravo da se cijepe“, izričit je dr. Igor Hudić.

Posebno je želio naglasiti da su virusne infekcije, nevezano za COVID-19, zbog imunog odgovora svake majke trudnice ili porodilje podložnije za razvijanje težih kliničkih slika.

„To naravno važi i za COVID-19, a to je još jedan argument koji nam govori u prilog tome da treba preporučiti trudnicama da se cijepe“, poručio je načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla.

U komunikaciji s kolegama liječnicima iz cijele Bosne i Hercegovine, Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla ima najviše porođenih COVID-19 pozitivnih pacijentica. Taj se broj bliži broju od stotinu rodilja.

„Moram naglasiti da smo za cijelo ovo vrijeme imali samo jednu rodilju koja je razvila tešku kliničku sliku, zbog čega je bila premještena i u respiratorni centar. Nakon višesedmičnog liječenja ta rodilja je otpuštena na kućno liječenje“, ispričao nam je dr. Hudić.

Kako spoznanja o pandemiji rastu, tako i sazrijevanja naših lijelčnika rastu. U ovom trenutku, svi liječnici UKC Tuzla prate smjernice europskih i nacionalnih udruženja prilagođavajući se što kvalitetnijem pristupu svim pacijentima.

„Shvatili smo da je zapravo mnogo važniji taj psihički segment kod trudnica, koje su zabrinute za zdravlje svoje bebe, za svoje zdravlje. Jer, kada smo ih izmiještali na Kliniku za zarazne bolesti tu je dolazilo do pogoršanja njihovog ne fizičkog, nego više psihičkog stanja. Onda smo se na stručnom kolegiju, uz podršku menadžmenta UKC Tuzla dogovorili da otvorimo COVID odjeljenje na Klinici za ginekologiju i akušerstvo“, rekao je na kraju dr. Igor Hudić

M. Nikolić