Naslovna HKD Napredak Nikola Čiča: Stipendije su naš mali doprinos i jedan od načina na...

Nikola Čiča: Stipendije su naš mali doprinos i jedan od načina na koji želimo mlade ljude zadržati u Bosni i Hercegovini.

1723

Na prijedlog Povjerenstva za mlade i dodjelu stipendija donesena je Odluka o dodjeli stipendija i jednokratnih potpora, tako da će u akademskoj 2020./2021. godini Središnja uprava HKD Napredak stipendirati 90 studenta i studentica, a ukupno će se za stipendije i potpore izdvojiti oko 120.000,00 KM. Od 1990. godine, kada je u Sarajevu održana obnoviteljska skupština, do danas, HKD Napredak je kroz Središnju upravu osigurao više od 3000 stipendija, a kroz podružnice je podijeljeno više od 1000 stipendija. Ove godine dodjeljuje tri vrste stipendija, za prvu godinu studiranja, za period studiranja od prve do pete godine, ali i stipendije za doktorske studije. 

“Za svaku od tih stipendija imamo određen iznos, na taj način pokušavamo zadovoljiti sve kriterije onih studenata koji žele studirati. Pored fonda stipendija Ivo Andrić Vladimir Prelog, imamo i fond Irine Kozarić koji dajemo socijalno ugroženim kategorijama studenata, gdje se prvenstveno gleda socijalna kategorija pa tek onda ocjene na fakultetu. Imamo i treću vrstu stipendija Ben Huljić , gdje privatni donator dodjeljuje stipendije studentima za koje on odluči. Ove godine smo osigurali 120 000 KM za 90 stipendista zajedno u svim kategorijama. Ovo je najveći iznos koji smo podijelili u proteklih 10 godina. Smatram da je to naš mali doprinos i jedan od načina na koji želimo mlade ljude zadržati u Bosni i Hercegovini. Jedini uvjet koji zahtijevamo je da su ti mladi angažirani u HKD Napredak, da vole i žive Napredak” , naveo je predsjednik Središnje uprave Nikola Čiča. 

Mnogi ne znaju da su mnoga poznata imena naime tijekom života bili stipendisti Napretka, kao što su Ivo Andrić, Vladimir Prelog po kojima je i nazvan fond. 

“Izuzetno smo ponosni na tu činjenicu, također desetine drugih znanstvenika, društvenih radnika sa područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske bili su stipendisti Napretka među kojima bih izdvojio tuzlaka Ismeta Mujezinovića koji je bio veliki slikar. Izuzetno smo ponosni i na Gabriela Jurkića, Karla Mijića i na mnoge druge. Naveo bi da sam i ja osobno bio stipendista Napretka, kao i niz drugih političkih djelatnika koji su tu i rade danas sa mnom. Ono što bi napomenuo, Napredak je od svog osnutka do danas podijelio 20 000 stipendija, a od obnove društva 90- ih godina oko 4000 stipendija. To je nemjerljivo bogatstvo na koje možemo biti izuzetno ponosni i nama je drago da smo dijelom svoju misiju na pravi način ispunili”, istakao je Čiča. 

Navodi da zbog teške epidemiološke situacije protekle godine nisu bili u mogućnosti održati svečanu dodjelu stipendija.  

“Prateći epidemiološke uvijete, posebice na tri sveučilišna grada, a to su Tuzla, Sarajevo i Mostar i uz poštivanje svih mjera nastojati ćemo ove godine održati dodjelu, u zavisnosti od epidemiološke situacije u tom gradu “ dodaje Čiča. 

Također ove godine usporedo sa dodjelom stipendija dio budžeta je izdvojen i za potporu podružnicama. Na natječaj za dodjelu projektnih sredstava podružnica za 2021. godinu prijavljena su 32 projekta iz područja kulture kojima se tražila podrška u organiziranju koncerata, likovnih kolonija, izložbi te smotri folklora na područjima gdje HKD Napredak aktivno djeluje i svojim radom i djelovanjem doprinosi promociji kulture i očuvaju kulturne baštine. 

“Posljednje dvije godine promijenili smo koncept Središnje uprave prema podružnicama, želimo se više posvetiti podružnicama i ojačati značaj podružnica. Mi smo ove godine namijenili preko 160 000 tisuća KM za tu namjenu. Na taj način pokušavamo naše društvo što više uharmonizirati. Na listi imamo 68 podružnica koje našim malim podstrehom želimo potaknuti, osobito one podružnice  koje nisu toliko aktivne. Itekako smo zadovoljni određenim podružnicama koje su do sada pokazale odlične rezultate i osigurale u protekloj godini 20 bitnih projekata”, navodi Čiča. 

Za kraj ističe da je sve ono što je ranije Napredak radio, prepoznato, i da ih mnogi već smatraju najpoznatijom institucijom hrvata u BiH ali i u Hrvatskoj.  

“Taj status izgradili smo kroz više od stotinu godina, ali osobito od prije 30 godina kada se dogodila obnova društva. Na tome zahvaljujem svim članovima Središnje uprave ali i članovima podružnica koji su vrijedno radili. Želim navesti da smo napravili jedinstvenu bazu podataka svih članova i da je u bazi do sada aktivno oko 4000 članova,  po tome smo najveća organizacija u Bosni i Hercegovini. U pandemijskom vremenu osobito prošloj godini imali smo preko 600 realiziranih manifestacija. Naglasio bi susret sa ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske Goranom Grlić – Radmanom, koji je Napredak naveo kao ponos za hrvatski narod u BiH i Hrvatskoj”, kazao je Čiča. 

Ivana Perić