Naslovna HKD Napredak Tuzlanska publika uživala u baroknim izvedbama glazbenika Mirona Konjevića

Tuzlanska publika uživala u baroknim izvedbama glazbenika Mirona Konjevića

146

U Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” u subotu 12. studenoga čula se prekrasna melodija barokne glazbe. Čembalist Miron Konjević tuzlansku publiku oduševio je notama J. J. Froberger-a, J. S. Bach-a, J. H. d’Anglbert-a uz divne izvedbe J. P. Rameau, G. Frescobaldi i A. Scarlatti-a.

Barok XVII. i XVIII. vijeka se u mnogo čemu razlikuje, a tako i stil od zemlje do zemlje, od tud i naziv I Gusti Uniti, odnosno Ujedninjeni ukusi, što je značilo samo jedno, svatko od nazočnih mogao je čuti nešto što odgovara njegovom ukusu.

Na početku koncerta nazočne je pozdravio gvardijan tuzlanski fra Željko Nikolić i zahvalio svima koji su velika potpora HKD Napredak, osobito u ovoj godini kada Napredak obilježava svojih 120 godina postojanja i isto toliko godina rada u službi čovjeka.

„Osobita čast i zadovoljstvo mi je što smo ovaj divni koncert održali u Hrvatskom kulturnom centru. Centar je dugi niz godina građen, ali danas je idealan za ono čemu smo ga i namjenili a to je nota kulture koja je za nas franjevce veoma bitna. Kao i u našem Franjevačkom samostanu tako i ovdje u centru želimo da se svi posjetioci osjećaju kao u svom domu i da zajedno sa brojim umjetnicima ispisujemo  stranice prepune dobrih priča u našem HKC-u“, kazao je gvardijan fra Željko Nikolić.

Kako je nazočnima kazao i sam umjetnik u Tuzlu se uvijek rado vraća, jer je kako kaže sam ovdje stekao mnoga prijateljstva i osjeća se baš dobrodošlim.

“Ovo je prvi put da radim koncert u svojoj organizaciji, oduševljen sam što je baš prvi koncert u ovakvom centru. Ovo nije prvi put da nastupam solo ali koncert na čembalu izvodim po drugi put, premijerno sam svirao u Sarajevu a potom je na red došla Tuzla. Pristižu pozivi i iz drugih zemalja te mogu reći da se polako ostvaruje moj cilj a to je da barokna muzika zaživi ponovo među ljudima”, kazao je Konjević.

Za Hrvatski glasnik, također, ističe kako u daljnjem planu želi pokrenuti barokni festival, što u Bosni i Hercegovini nije praksa.

“Istraživajući po zemljama u okruženju primjetio sam da umjetnici sve više zbavljaju povijesne instrumente poput violina sa cijevnim žicama, drvenih flauta, baroknih truba. Bosna i Hrcegovina nije imala priliku da zaživi zbog mnogih trendova i promjena koje su nadjačale umjetnost. Publika je regovala s oduševljenjem i nadam se da će i na narednim koncertima biti isto, ali i da će klasična muzika kod nas dostići nivo koji zaslužuje”, kazao je Miron Konjević.

Ivana Perić