Naslovna Istaknuto Žene iz Par Sela prave i prodaju adventske vijence 

Žene iz Par Sela prave i prodaju adventske vijence 

319

Članice Udruge žena “Snaga Timuna” Par Selo kod Tuzle su organizirale izradu adventskih vijenaca čime su počele pripreme za nadolazeći Božić. Prva adventska svijeća će ove godine biti zapaljena 27. studenoga.  

Mir, radost, ljubav i nada je ono što je simbolika adventskog vijenca kojeg čine četiri svijeće. Prema jednoj tradiciji,prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja je svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća, znak je približavanja Božića. 

U izradi adventskog vijenca posebno uživaju mlađi naraštaji koji su redovni na svim radionicama Udruge žena “Snaga Timuna” Par Selo. Među njima i Ana Maria Tomić koja je objasnila proces izrade vijenca. 

“Osnovu adventskog vijenca čine četiri svijeće koje se pale svake nedjelje do Božića. Mogu biti različitih veličina, ali i iste. One se stavljaju na podlogu. Recimo, crvene svijeće stavljamo na podlogu, zalijepimo, onda ukrasimo. Ove svijeće su crvene kod mene, pa ukrasi mogu biti zeleni, zlatni, srebreni”- ispričala je ova 15-godišnjakinja. Ona dodaje da se vijenac može čuvati i do naredne godine, ali praksa je da se svake godine pravi novi. Izrada vijenca nagovještava dolazak Božića kojem se uvijek najviše raduju djeca. 

“Meni je decembar čaroban mjesec. U njemu se spremamo za Božić. Kitimo jelku, kupujemo ukrase. Božić mi označava nešto veoma veliko. Sva je porodiva na okupu. Pravimo kolače, a tu su i pokloni”- kaže Ana Maria. S njome je vijence izrađivala i Amanda Vehabović za koji je to sve bilo novina jer to radi po prvi put. 

“Ovo mi je prvi put. Osjećam se radoznalo. Za adventski vijenac trebaju nam četiri svijeće i ukrasi. Treba nam drvena podloga i na nju slažemo i ukrašavamo po našoj volji. I zanima me baš kako će ispasti sve na kraju”-rekla je 11-godišnja Amanda te dodala da za nju Božić predstavlja sreću, veselje, radost, jelku i poklone. 

Udruga već drugu godinu organizira zajedničku radionicu izrade vijenaca koji su malo modernijeg izgleda nego klasični okrugli vijenci. Dok neko pribjegava izradi tradicionalnog okruglog vijenca sačinjenog od svijeća, borovih grančica i šišarki, članice udruženja su pravile dekorativne vijence, ukrašene figurama koje simoblišu Božić i vrijeme praznika. 

“Ovo su malo modernije verzije. Obično se koristi ljubičasta boja za Božić, ali teško je naći sada u prodaji ljubičaste svijeće. Mi koristimo ono što nađemo i imamo, pa je to malo mdoerniej. Mada se trudimo da to bude što više prirodno pa smo na prirodnom drvetu pravili. Nema plastike, osim kuglica”- pojasnila je Dubravka Divković, predsjednica Udruge žena “Snaga Timuna” Par Selo te dodala da je Projekat “Advent u Par Selu” finansijski je podržan od Turističke zajednice Grada Tuzle. Stoga, planirano je još nekoliko događaja tokom adventskog perioda. Tako će svake nedjelje adventa biti organizovana druženja mještana poslije mise pred župnom crkvom “Sveta Ana” u Par Selu. 

“Osim toga, ovdje ćemo imati radionicu izrade tradicionalnih suhih kolača koje ćemo podijeliti našim bolesnim i starim mještanima. Imat ćemo i radionicu na kojoj će djeca izrađivati ukrase za bor, čestitke koje će se na Božić moći preuzeti u crkvi, zatim imat ćemo i podjelu paketića 28.decembra našim najmlađim članovima”- rekla je predsjednica i dodala da Udruga želi svojim proizvodima obradovati i mlade i stare. Neki od proizvoda će biti prodajnog karaktera kao što su upravo adventski vijenci, a od prikupljenih sredstava će se finansirati dječiji paketići. 

Nataša Tadić