Naslovna Društvo Toplotni val! Slušati savjete liječnika i izbjegavati boravak na otvorenom

Toplotni val! Slušati savjete liječnika i izbjegavati boravak na otvorenom

Novi toplotni val diljem naše zemlje je počeo. Zbog toga su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda izdali narančasto upozorenje. Dnevna temperatura zraka bit će od 34 do 41 stupanj Celzijusa. Očekuju se i tropske noći sa minimalnom temperaturom iznad 20 stupnjeva. Meteorolozi upozoravaju i na visoko UV zračenje, zbog čega je potrebno poštovati preporuke liječnika koji podsjećaju da je u organizam potrebno unositi što više tečnosti.

Sunčano, vruće, sparno vrijeme očekuje nas narednih 10 dana, a možda i duže. Građani spas od vrućine nalaze na različite načine. Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje do 14. srpnja, ali toplotni val bi mogo potrajati i duže. Najavljuju i tropske noći. Kako kažu, ponegdje može biti kratkotrajnih pljuskova.

U periodu od 18. do 20. srpnja očekuju se i dalje stabilne vremenske prilike, ali sa nešto nižim temperaturama zraka. Od 20. srpnja prema raspoloživim prognoznim modelima temperatura bi lokalno mogla biti i iznad 40 stupnjeva Celzijusa. Po svemu sudeći predstoji nam vrelo ljeto.