Naslovna Društvo Svjetski dan sjećanja na žrtve u prometu

Svjetski dan sjećanja na žrtve u prometu

223

Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu obilježava se svakog trećeg tjedna u studenom.

Ove godine počinje novo Desetljeće djelovanja za sigurnost prometa 2021. – 2030., tijekom kojeg će taj dan imati vrlo važnu ulogu – isticanjem samih razloga za sve potrebne radnje tijekom tog nadolazećeg desetljeća.

Studenti Fakulteta saobraćaja i komunikacija Sveučilišta u Sarajevu i Udruženja inženjera saobraćaja i komunikacija u Bosni i Hercegovini obilježit će Dan sjećanja na žrtve u prometu 2021. (WDR – World Day of Remembrance) pod sloganom: ZAPAMTITI. PODRŽATI. DJELOVATI.

Tema ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu je „Djelovati za male brzine“

Cilj Dana sjećanja je pružiti podršku žrtvama u prometu i njihovim obiteljima da se prisjete svih poginulih i teško ozlijeđenih na cestama, zalagati se za bolju podršku žrtvama u prometu i obiteljima žrtava, promicati dokazima utemeljene akcije za sprječavanje i u konačnici zaustaviti daljnje smrtne slučajeve i ozljede u prometu.

Fokus je na smanjenju prometnih brzina koje su najčešći uzrok prometnih nesreća, te time želimo skrenuti pozornost na niske brzine koje, zapravo, životno znače.

Prema statističkim podacima o bh. U protekloj 2020. godini na cestama su se dogodile ukupno 29.703 prometne nesreće, od čega 6.260 nesreća s poginulim i ozlijeđenim osobama. Život su izgubile 244 osobe, dok je 1.268 zadobilo teške ozljede.

Aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu provodit će se uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera iz preporuka Federalnog kriznog stožera, priopćili su organizatori.