Naslovna Razgovor Svjetlana Kakeš za Hrvatski glasnik: U 2021. godinu ulazimo s velikim planovima...

Svjetlana Kakeš za Hrvatski glasnik: U 2021. godinu ulazimo s velikim planovima razvoja turizma u Tuzli

190

Narednih dvadesetak dana Tuzla će biti u prazničnom ozračju. Iako je pandemija COVID 19 mnogo toga uskratila, Trg slobode u ovom gradu će biti u znaku zimske čarolije. Tim povodom razgovarali smo sa Svjetlanom Kakeš, predsjednicom Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Tuzla.

HG: Gospođo Kakeš, pred nama su novogodišnji blagdani. Ova godina je specifična zbog pandemije. Ipak, hoće li građani Tuzle osjetiti tp praznično ozračje?

Kakeš: U pravu ste, zaista se nalazimo u specifičnom razdoblju, punom neizvjesnosti i strepnje za vlastito i zdravlje naših najbližih. Svima nam je, i tako i treba biti, na prvom mjestu briga o zdravlju i zaštiti od epidemije. U tom pravcu su i naši krizni štabovi donijeli mjere kojih se svi trebamo pridržavati. Sve to, koliko god to neko od nas htio priznati ili ne, utječe i na raspoloženje pa i psihičko stanje svih nas. Vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika vjerovatno dodatno opterećuje situaciju, u smislu da ove praznike ne možemo obilježiti na način na koji smo navikli i sa onima sa kojima ih želimo provesti. Upravo takva situacija je opredijelila Grad Tuzlu i Turističku zajednicu grada da građanima ne uskratimo prazničnu atmosferu, koliko je to moguće u ovim okolnostima.

HG: Što je Grad  planirao ove godine ponuditi svojim građanima, ali i svim posjetiteljima Tuzle?

Kakeš: Prije svega, grad je ukrašen odgovarajućim prazničnim svjetlećim ukrasima i to je odmah  doprinijelo i prazničnoj atmosferi u gradu i boljem raspoloženju građana. Nažalost, javni doček Nove godine, Dječije nove godine i javna obilježavanja božićnih praznika na Trgu slobode neće biti moguće organizirati. Nećemo organizirati ni novogodišnje sajmove, Zimsku čaroliju i sl. u kapacitetu kako smo to ranije radili, ali dio te atmosfere prilagođene mjerama zaštite od virusa, će i ove godine biti upriličen na Trgu slobode. Želim napomenuti da gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović ni ove godine nije zaboravio naše najmlađe sugrađane koji pripadaju ranjivim grupama, pa je već u toku podjela oko 2.000 novogodišnjih paketića. I ovu aktivnost smo prilagodili uvjetima pandemije, pa gradonačelnik neće ići u tradicionalni obilazak udruženja i ustanova socijalne i zdravstvene zaštite, te neće biti organizacije prigodnih programa tim povodom.

HG: Na Trgu slobode već se postavljaju blagdanske kućice, mali gospodarstvenici već se pripremaju za izlaganje svojih proizvoda i prezentaciju svojim malih obiteljskih gospodarstava.

Kakeš: Grad Tuzla je, u partnerstvu sa UNDP u BiH, u okviru Projekta općinskog, okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG)“, nabavio 20 novih mobilnih kućica. Cilj projekta je podrška i pomoć sektoru poduzetništva i obrta na teritoriji grada Tuzle i ublažavanje ekonomskih posljedica na poslovanje ovih subjekata, izazvanih virusom COVID-19. Mobilne kućice će  putem javnog poziva biti dodijeljene na korištenje bez naknade, a sve prateće tehničke troškove (naknada za zauzimanje javne površine, dozvole, redarska služba, električna energija i sl.) će snositi Turistička zajednica grada Tuzle. Grad Tuzla i Turistička zajednica su još početkom ove godine pripremili ovaj projekat i njegova finalizacija je došla u pravom trenutku. Postavljanje mobilnih kućica na Trgu slobode, sa ugostiteljskim sadržajima, suvenirima i drugomponudom, pored pružanja podrške obrtnicima, doprinosi i prazničnoj atmosferi i boljem raspoloženju u ovim sumornim vremenima. Naravno, pobrinuli smo se da ovaj događaj u potpunosti bude prilagođen propisanim mjerama zaštite od epidemije koronavirusom. Ovo je jedna u nizu mjera Grada Tuzle u cilju pružanja podrške obrtnicima i poduzetnicima sa područja našeg grada i koliko vidimo naišla je na veliki interes. Čak nam se javljaju i obrtnici iz susjednih općina, međutim, ovaj vid podrške se odnosi samo na poduzetnike i obrtnike registrovane u Tuzli.

HG: Koliko Vama u Gradskoj upravi pa i samom turističkom uredu nedostaje sve ono što je ove praznične dane krasilo proteklih godina?

HG: Grad Tuzla, a od svog osnivanja i Turistička zajednica grada, su nastojali svake godine ovaj period praznika učiniti što svečanijim, privlačnijim i zanimljivijim za naše sugrađane i posjetioce. Mislim da smo u tome uspijevali i da je organizacija pretprazničnih događaja i javnog dočeka Nove godine i Dječije nove godine bila sve bolja i bolja. Potvrda tome je bio pun Trg slobode na nekoliko posljednjih javnih dočeka Nove godine, a ne zaboravimo da je to najveći trg u Bosni i Hercegovini. Žao nam je što ne možemo sve to u istom kapacitetu  organizovati i ove godine jer znamo koliko našim sugrađanima nedostaju ovakvi i slični događaji. Ipak, ne smijemo zaboraviti da je u ovom periodu svima nama prioritet zaštita zdravlja i zaštita od zaraze. Nadamo se da ćemo se vrlo brzo vratiti u „normalu“  i da ćemo biti u prilici ponovo organizovati naše tradicionalne manifestacije, na zadovoljstvo našihg sugrađana i posjetilaca iz drugih gradova.

HG: Kakve su vizije i želje za 2021. godinu?

Kakeš: Turistička zajednica grada Tuzle je i u ovu godinu, koja je na izmaku, ušla sa velikim planovima i vizijom nastavka razvoja turizma u našem gradu. Osnovu za takve planove je stvorio Grad Tuzla, realizacijom niza projekata u zadnjih dvadesetak godina, od izgradnje kompleksa Panonskih jezera, trgova, parkova, uređenja istorijskog jezgra grada i sl., što je sve dovelo do ekspanzije turizma, trgovine i niza drugih pratećih djelatnosti. U zadnjih desetak godina u Tuzli je otvoreno oko trideset novih hotela, motela i hostela , sve su brojniji privatni apartmani i sobe za iznajmljivanje. Svjedoci smo da je turizam jedan od najpogođenijih sektora, kada je u pitanju pandemija. Ipak, imajući u vidu sve dosadašnje aktivnosti Grada Tuzle i svih aktera u turizmu, optimisti smo i vjerujemo da ćemo nastaviti sa daljim razvojem turizma, oslanjajući se još jače na domaći turizam i na promociju Tuzle i Panonskih jezera kao najbolje i najsigurnije turističke destinacije u Bosni i Hercegovini.

Ovu priliku koristim da svima poželim sretnu Novu godinu, a vjernicima katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti sretne božićne praznike. Svima želim, prije svega, dobro zdravlje.

Maja Nikolić